Dermatofytóza – plesňové ochorenie

Dermatofytóza – plesňové ochorenie


Dermatofytóza je jednou z najčastejších dermatologických chorôb pozorovaných u domácich zvierat. Toto plesňové ochorenie vyvolané prevažne pôvodcom Microsporum canis.

K prenosu dochádza priamym kontaktom s infikovanými zvieratami alebo nepriamo z kontaminovaných predmetov (napr. podstielka). K infekcii dochádza, keď sa spóry prichytia k pokožke, kde klíčia do húb známych ako „hýfy“, ktorým pomáhajú enzýmy produkované spórami húb. To spôsobuje zápalovú reakciu, ktorá poškodzuje vlasový kmeň a spôsobuje, že vlasy (chlpy) ľahko vypadávajú. Infekcia sa pravdepodobnejšie rozvinie u veľmi mladých, geriatrických a stresovaných zvierat, ako aj u zvierat so zlým výživným stavom a zníženou imunitou. Genetickú predispozíciu na toto ochorenie majú perzské mačky.

Dermatofytóza je zoonóza – to znamená, že je to ochorenie prenosné zo zvierat na človeka. Netreba však robiť paniku, základom je včasná a presná diagnostika a nasadenie liečby.

Aké sú príznaky?

Malé okrúhle oblasti vypadaných chlpov, šupinatá, chrastovitá koža, lámavé a roztrapkané chlpy, suché, lámavé alebo popraskané pazúry. Svrbenie sa môže a nemusí vyskytnúť. Najčastejšie sa objavujú na hlave, ušiach a hrudníkových končatinách.

Váš veterinárny lekár diagnostikuje dermatofytózu pomocou Woodovej lampy, mikroskopicky pozorovaním kožných zoškrabov / chlpov, kultiváciou alebo metódou PCR. Keďže mačky nemusia mať klinické prejavy, ale môžu byť chronickými prenášačmi, je dôležité vyšetriť a kultivovať všetky zvieratá, ktoré sú v kontakte s nakazeným zvieraťom a dekontaminovať prostredie.

Liečba môže byť buď systémová (antimykotické tablety) alebo lokálna (aplikovaná na kožu – krémy, šampóny). Vo väčšine prípadov je najlepšie použiť kombináciu systémovej aj lokálnej terapie, pretože tá má najlepší účinok. Terapiu a dezinfekčné opatrenia je potrebné dôsledne dodržiavať, až kým nie je potvrdená úspešnosť ošetrenia. Trvanie terapie je minimálne 4-6 týždňov.

Najlepšie je počas liečby vyčleniť pre zvieratko jednu izbu, ktorá sa bude ľahko čistiť a počas liečby sa vyhýbať prílišnému kontaktu. Všetky časti domu, do ktorých mali infikované zvieratá prístup, budú vyžadovať dekontamináciu, aby sa predišlo prenosu infekcie. Treba dezinfikovať všetky predmety, ktoré prišli do styku s nakazeným zvieratkom - obojky, pelechy, deky, prepravky, posteľnú bielizeň, hračky, nástroje na úpravu srsti a pod. Textílie je potrebné prať pri vysokej teplote.

Dekontaminácia sa dosahuje kombináciou dvoch prístupov:
Fyzické odstránenie infikovaných chlpov z prostredia – to sa najlepšie dosiahne každodenným dôkladným vysávaním kontaminovaných miestností. Všetky oblasti by sa mali čistiť čo najdôkladnejšie a ideálne by sa mali vákuové vrecká vyhodiť / spáliť.
Chemická dezinfekcia – mnohé dezinfekčné prostriedky majú slabú účinnosť proti spóram dermatofytov. Prostriedkom voľby na dezinfekciu je chlórové bielidlo (hypochlorid sodný, kyselina chlórna).


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

20.12.2021


Tip od nás:

Chloramin T 

Virkon S