Zvieratá vs. mlieko a mliečne výrobky

Zvieratá vs. mlieko a mliečne výrobky


Od mala sme vyrastali s tým, že sa domácim zvieratám, predovšetkým mačkám, dávalo piť mlieko. Aj teraz to ešte celkom bežne ľudia robievajú. Bohužiaľ s pocitom, že im doprajú to najlepšie, im práve naopak, škodia. Prečo by zvieratá nemali prijímať mlieko a mliečne výrobky?

Mlieko a mliečne výrobky obsahujú laktózu. Je to mliečny cukor, ktorý sa v tráviacom trakte rozkladá na glukózu a galaktózu a tie sa ďalej vstrebávajú a využívajú v rôznych metabolických procesoch. Na rozklad laktózy je potrebný enzým laktáza.

Aký je obsah laktázy v tráviacom trakte zvierat?

Množstvo tohto enzýmu v tele závisí od viacerých faktorov. Hlavnými sú vek a druh zvieraťa.
Všetky cicavce kŕmia svoje mláďatá po narodení materským mliekom. Je to tá najlepšia a najkomplexnejšia výživa pre ne. V každom mlieku cicavcov sa nachádza laktóza. Je jednou zo základných zložiek. Avšak mlieka sa od seba odlišujú pomerom týchto jednotlivých zložiek. Niektoré obsahujú viac a iné zase menej laktózy. A podľa tohto jej množstva je aj prispôsobený tráviaci systém a obsah laktázy u mláďat. Preto by sa mláďatá mali kŕmiť mliekom pre nich určeným. Inak im môžete spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.
Ako u všetkých cicavcov aj u zvierat je obsah laktázy vyšší u mláďat ako u dospelých. Preto mláďatá nemajú problém s mliekom. No postupom veku obsah tohto enzýmu klesá a preto je pre ne čím ďalej tým ťažšie laktózu spracovať.
Ďalším faktorom je aj množstvo enzýmu u jednotlivcov. Každé zviera, ako je to aj u ľudí, má v tele iný obsah laktázy a tak čo jednému veľmi neuškodí, inému môže spôsobiť veľké nepríjemnosti.

Je potrebné spomenúť aj to, že rôzne mliečne výrobky obsahujú odlišné množstvo laktózy. Všeobecne platí, že čím viac tuku- tým menej laktózy. No ani tieto tučné mliečne výrobky sa zvieratám neodporúčajú a to práve kvôli vysokému obsahu tuku.

Čo sa môže stať ak dám mačke alebo psovi kravské mlieko?

Vzhľadom na to, že sa laktóza v tráviacom trakte nerozloží a nevstrebe, začína v tráviacom trakte kvasiť. To spôsobuje nadúvanie a plynatosť. Laktóza má schopnosť na seba viazať vodu, preto je stolica riedšia až kašovitá. Takto dochádza k hnačkám, ktoré zapáchajú. Zvieratá trpia bolesťou brucha a kŕčmi. Môže dôjsť aj k zvracaniu.

Ak si nie ste istý, čo je a čo nie je vhodné pre Vaše zviera, najlepšou voľbou sú v tom prípade komplexné kŕmne zmesi v konzervách či granulách. Tie obsahujú všetko čo Váš miláčik potrebuje a hlavne mu neuškodia. A keď náhodou nájdete opustené mačiatko či šteniatko, alebo iné mláďa, určite im nedávajte kravské mlieko. Ako prvú pomoc môžete kúpiť mlieko bezlaktózové, no najlepšou voľbou sú umelé náhrady mlieka. Ak s tým nemáte skúsenosti určite sa poraďte s veterinárom alebo nejakým pracovníkom v útulku či záchrannej stanici.


PROBIOTIKÁ


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová