Zvieratá a sviatočné jedlá

Zvieratá a sviatočné jedlá


Vianoce a vianočná atmosféra prináša so sebou okrem sviatočnej nálady aj množstvo jedla a dobrôt, ktoré si doprajeme vo väčšom množstve než inokedy. A samozrejme, pri tom nechceme zabudnúť ani na svojich chlpáčov. Niektorí majitelia im doprajú čo-to aj zo svojho taniera. No bohužiaľ, takýmto jedlom im môžeme skôr poškodiť než ich potešiť. Počas sviatkov sa veterinárne ambulancie preto plnia pacientmi.

Sviatočné jedlá sú veľmi chutné. Je to predovšetkým kvôli tomu, že obsahujú veľké množstvo tukov a cukrov. Tie sú však pre zvieratá nebezpečné. Mastné a ochutené jedlá môžu spôsobiť tráviace problémy ako sú zvracanie, zápchy či naopak hnačky, nafukovanie a bolesti brucha. To však nie je ten najhorší prípad. Trávenie sa časom upraví ak dodržíte zásady stravovania, poprípade sa nasadí krátkodobá diéta. Ťažké a mastné jedlá však môžu spôsobiť u zvierat akútny zápal pankreasu. Môže sa z toho vyvinúť veľmi nebezpečný stav, ktorý treba urgentne riešiť.

Akútny zápal pankreasu sa najčastejšie vyskytuje u obéznych psov starších ako 7 rokov. Čo sa týka plemien je častejší u teriérov, jazvečíkov, šeltií a malých fúzačov. Príčin zápalu je viacero. Jednou z nich je aj jedlo obsahujúce veľké množstvo tuku. Čo sa týka príznakov, tie môžu byť rôzne. Môžu sa prejaviť len ako nechutenstvo, mierna bolesť brucha a apatia. Alebo to môže vyústiť až v silné a urputné zvracanie, niekedy aj s hnačkou s prímesou krvi. Zviera má bolesti brucha, chveje sa a je zhrbené. Môže vyhľadávať studené miesta, na ktoré si líha, aby si uľavilo od bolesti. Dýchanie môže byť plytké a nepravidelné. Z toho všetkého vyplýva, že príznaky sú dosť neurčité a všeobecné. Odhaliť akútnu pankreatitídu nebýva ľahké a často sa diagnostika opiera aj o anamnézu - požratie tučného jedla. Preto keď sa u Vášho miláčika objavia tieto príznaky, určite treba spomenúť aj to, či zviera zožralo alebo mohlo zožrať niečo zo sviatočného jedla.

Ak chcete teda potešiť svojho miláčika, doprajte mu radšej dobroty, ktoré sú priamo určené pre neho. Miesto suchých granúl im môžete dopriať čisto mäsové konzervy, paštéty, poprípade surové mäso. Nezabudnite však, že pes potrebuje aj vlákninu. Môžete im k tomu primiešať buď nejakú zeleninu alebo rozvarenú ryžu či vločky. Určite sa potešia aj sušenému mäsku, keksom pre psov, sušeným uškám, chvostíkom a podobne. Samozrejme všetko s mierou. Okrem toho netreba zabúdať aj na pravidelný pohyb. Dlhšie prechádzky prospejú nie len Vášmu miláčikovi, ale určite aj Vám.

Užite si sviatky plné pohody bez zbytočných komplikácii a nedávajte Vašim chlpáčom to, čo nie je pre nich vhodné a mohlo by im to uškodiť.


Maškrty


Krmiva


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová