Vakcinácia zvierat

Vakcinácia zvierat

Prečo je dôležité vakcinovať zvieratá ?


Prvé protilátky získavajú mláďatá od svojej matky z mlieka. Tá musí byť, ale tiež pred graviditou riadne očkovaná.

Materské mlieko je najdôležitejší zdroj budovania imunitného systému. Preto je dôležité, aby ním boli mláďatá kŕmené. Je to však len forma pasívnej imunity a tá nepretrváva v tele veľmi dlho. Tieto protilátky chránia mláďa približne do veku 6-8 týždňov. Potom si začína telo produkovať vlastné protilátky. Buď sa organizmus stretne s daným vírusom/baktériou, ktoré sa nachádzajú vo vonkajšom prostredí alebo ich podáme injekčne vo forme vakcíny.

Pôvodcovia ochorení vo vakcínach sú buď oslabení alebo sa tam nachádza len ich časť, a preto je jednoduchšie pre organizmus vytvoriť si proti ochoreniu protilátky a bojovať proti danému ochoreniu. To je dôvod prečo je dôležité očkovanie u mláďat.

Prvé očkovanie sa vykonáva vo veku 6 až 8 týždňov. V tomto veku však ešte môžu (no nemusia) kolovať v krvnom obehu mláďaťa protilátky od matky a tým pádom si nevytvorí vlastné protilátky. Toto obdobie sa nazýva „imunologické okno“. Preto je taká dôležitá aj druhá a tretia vakcinácia. Jedna vakcína proti väčšine infekčných ochorení nestačí. Je dôležité podať tzv. „booster“ (posilnenie) protilátok, aby bola imunologická odpoveď dostatočná.


autor: MVDr. M. Dobisová