Typy toaliet pre mačky a ako si vybrať

Typy toaliet pre mačky a ako si vybrať


Základom výbavy pre mačku chovanú v byte či v dome je aj toaleta. Na trhu ich je veľké množstvo a nováčikovia majú občas problém si vybrať. Typ záchodika, ktorý je vhodný pre Vášho miláčika závisí od veku, ale aj povahy mačky a samozrejme od Vašich preferencií.

Najjednoduchší typ toalety pre mačky je obyčajná misa bez vrchného dielu. Veľkosť si treba vyberať podľa veľkosti mačky, aby sa do neho vedela dostať. Takáto toaleta je pre malé mačiatka najvhodnejšia. Je dobrá aj pre mačky, ktoré sa krytých záchodikov boja (áno aj také mačky existujú :) ). Ďalej po tejto toalete siahajú majitelia, ktorí musia pozerať aj na cenu. Jej nevýhodou je však to, že v jej okolí je dosť veľký neporiadok. Malé mačiatka nie sú schopné až tak silno hrabať, že by piesoček vyhodili von, no pri väčších mačkách je to dosť pravdepodobné.

Trošku sofistikovanejšími sú podobné záchodiky, ktoré majú navyše okolo okrajov lem. Ten zabráni tomu, aby mačka pri hrabaní nevyhadzovala piesok von zo záchoda. Je len o niečo drahší, no veľmi nápomocný pri jedincoch, ktoré sa radi hrabú v substráte. Pri mačiatkach je potrebné pozerať aj na veľkosť lemu, aby do záchodika vedeli vojsť..

TOALETY

Ďalším typom je krytá toaleta. To znamená, že sa skladá z dvoch častí- spodnej misy a vrchného krytu. Táto toaleta zabraňuje tomu, aby mačka vyhrabávala piesok zo záchodika do okolia. Samozrejme nejaké to zrniečko sa určite nájde. Závisí to aj od toho, aký substrát do záchoda použijete. Tento záchodik je navyše vhodný pre mačky, ktoré majú radšej súkromie, poprípade majú záchod umiestnený na frekventovanom mieste kde nie je dostatok súkromia. Nevýhodou je vyššia cena. Môže sa stať, že sa mačky, ktoré sa s týmto typom ešte nestretli, boja vojsť do vnútra záchodika. V tom prípade sa odporúča dať mačke len spodný diel. Keď si na neho zvykne pridať aj vrchný diel, ale bez dvierok. Ak už ani s tým nemá mačka problém, nainštalujte aj dvierka. No nie vždy sa to podarí. Niektoré mačky proste tento typ záchodika nemajú radi.

Toto je len základný a stručný prehľad toaliet. Na trhu je ich ešte omnoho viac s ďalšími prídavnými funkciami ako napríklad samočistiace záchody. No snáď Vám tento článok aspoň trochu pomohol vo výbere pre Vášho miláčika.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová

25.10. 2021