Trichobezoáre u mačiek

Trichobezoáre u mačiek


Mačky strávia väčšinu svoju života spaním. A ak svoj čas nevenujú spánku, zaoberajú sa očistou svojho tela. Touto činnosťou strávia asi tretinu života. Počas olizovania sa im dostáva veľké množstvo chlpov na jazyk a následne ich prehltávajú. Tieto chlpy poväčšine putujú tráviacim traktom von aj s výkalmi. Niekedy sa však môže stať, že uviaznu v žalúdku a spôsobia väčšie škody. Čo s tým a ako tejto situácii predchádzať?

Ako už bolo spomenuté, za normálnych okolností sa chlpy dostávajú prirodzene z tela von. Občas sa môže stať, že väčšie množstvo chlpov vytvorí v žalúdku zámotok, ktorý nie je schopný dostať sa ďalej do čreva. V tom prípade je jednoduchšie pre mačku chlpy vydáviť. Tento problém je prirodzene častejší u dlhosrstých chlpatých plemien a u zvierat v období pĺznutia. Ak Vaša mačka zvracia, skontrolujte obsah zvratkov či sa v nich nenachádzajú chlpy. Ak je toto dávenie chlpov ojedinelé nie je to veľký problém, stačí len zaviesť určité opatrenia, aby ste jej s vylúčením chlpov pomohli.

Dôležité je pravidelné vyčesávanie, a to hlavne u dlhosrstých plemien. Toto vyčesávanie má aj iné benefity ako napr. lesklá pekná srsť a prekrvená zdravá pokožka. Na česanie je dobré privykať zviera už od mala, aby s tým v dospelosti nemalo problém.
Ďalším typom je krmivo, ktoré má anti-hairball formulu. Toto krmivo obsahuje ingrediencie (poväčšine vlákninu), ktoré pomáhajú dostať chlpy z tela von prirodzenou cestou. Navyše kvalitné krmivo dodá srsti aj potrebné látky, aby bola zdravá, lesklá, nelámala sa a nadmerne nevypadávala. Čo sekundárne eliminuje aj množstvo chlpov v žalúdku.
Vhodné sú aj pasty proti chlpom. Obsahujú vlákninu alebo maltózu. Tie chlpy obalia a spolu s potravou tak putujú tráviacim traktom von z tela. Ak Vašej mačičke pasta nechutí, môžete ju v tenkej vrstve naniesť na chrbát prednej packy. Mačka sa automaticky začne čistiť a tým pádom zlíže aj pastu. Ale pozor! Naneste ju ozaj v čo najtenšej vrstve, aby sa poriadne nalepila na chlpy. Inak ju mačka z packy strasie a pasta bude všade len nie v jej ústach.
Ďalšou možnosťou je pestovať pre mačky mačaciu trávu. Tá sa dá ľahko zohnať v rôznych obchodoch. Môžete ju vypestovať zo semienka alebo si kúpiť už vyrastenú. S trávou sa vedia mačky aj dobre zabaviť, takže to slúži aj ako hračka. Tu je dobré upozorniť na to, že mačky radi okusujú hocijaké rastlinky. Preto si dajte pozor na tie jedovaté a odložte ich na miesto mimo dosahu mačiek.

Trichobezoáre sú bežnou súčasťou života osrstených mačiek. Dá sa im jednoducho predchádzať alebo aspoň výrazne eliminovať ich výskyt. Pri zanedbaní tohto problému však môžu nastať život ohrozujúce situácie. Preto nezabúdajte ani na túto stránku starostlivosti.


PORUCHY TRÁVENIA


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová