Top letné potraviny, ktoré papagáje milujú

Top letné potraviny, ktoré papagáje milujú

Upozornenie: Tento článok obsahuje iba vybrané druhy letného ovocia a zeleniny, ktoré sú vhodné pre papagáje. Nikdy nepodávajte papagájovi potravinu, o ktorej nie ste presvedčený, že nemá pre jeho telo vedľajší účinok.


Je leto a preto by majitelia papagájov nemali zabúdať na to, že ich operený kamaráti pochádzajú z prostredia, ktoré je im schopné poskytnúť viac ako iba zmes slnečnice a granulovanú potravu. Samozrejme granule majú svoje obrovské výhody, pretože obsahujú všetko potrebné pre život papagája a jeho potreby zväčša pokrývajú viac ako dostatočne. Kŕmenie iba touto potravou je ale neetické. Papagáj potrebuje pri jedle zábavu, ktorú mu poskytne potravina, pri ktorej strávi čas a zabije nudu. V tomto čase sú bežne dostupné potraviny, ktoré by sme v podobnej kvalite v zime hľadali iba ťažko, preto musíme využiť príležitosť a skrmovať nimi čo možno najviac. Tu sú niektoré z nich:


Čerešňa je ovocím leta a pre papagája aj veľmi podstatné spestrenie jedálneho lístka. Čerešňa má tú výhodu, že sa dá odtrhnúť zo stromu ako vetvička a vložiť priamo do klietky. Papagáje to milujú a oddávajú sa zberu sladkých čerešní rovnako tak ako by to robili v divokej prírode. Pozor však na prílišné poškodenie stromu čerešne. Vetvičky netrhajte bezhlavo, aby ste si nezničili potencionálnu úrodu pre budúce roky.


Kukurica je pre papagája vítaná pochúťka, ktorá okrem bielkovín a sacharidov aj skvelo chutná, avšak nehodí sa na pravidelné skrmovanie papagájom. Ako súčasť krmiva je však vynikajúca, ideálne je ju nakrájať na hrubšie rezy a papagáj si s nimi už hravo poradí.


Hrášok a predovšetkým lusky cukrového hrášku sú pre papagája veľmi vítaným spestrením letného jedálneho lístka. Papagáje milujú hrášok a ideálne je im ho podávať v celých luskoch, pretože ak pri jedle môžu niečo rozhrýzť, tak im to iba pridá chuť do jedla.


Maliny sú skvelé ovocie hneď z niekoľkých dôvodou. Okrem toho že ich dužina obsahuje dôležité antioxidanty a látky chrániace telo papagája pred rakovinou, tak nesmieme zabúdať na vitamíni A, B, C a E, ale aj na minerály a stopové prvky ako napríklad draslík, meď, železo, či horčík. Samozrejmosťou je, aby sme maliny podávali papagájovi zrelé a nie nedozreté, pretože papagáj to spozná na prvý pohľad.


Hruška je klasické ovocie, ktoré dozrieva na konci leta až začiatkom jesene. Papagáj má s týmto ovocím niekedy problém, pretože je hruška príliš tvrdá, alebo naopak príliš mäkká. Skrátka musí by tak akurát. Okrem vlákniny je pre papagája aj menším zdrojom bielkovín.


Cuketa je výborným zdroj vitamínu A a mnohých antioxidantov. Papagájom veľmi chutí a navyše je to aj zdravá pochúťka, ktorá má v sebe aj mnoho betakaroténu, takže je mimoriadne vhodná naríklad pre Africké druhy papagájov a obzvlášť pre žaka.

Papagáje nikdy nepohrdnú čerstvým ovocím a ak si na túto stravu zvykne, tak jej dáva prednosť pred ostatnými druhmi krmiva.



Zdroj: www.zvieratka.pravda.sk