Starostlivosť o seniorov II.

Starostlivosť o seniorov II.


V predchádzajúcom článku sme si všeobecne povedali ako sa o seniorov starať, v tomto článku sa bližšie pozrieme na časté ochorenia vyskytujúce sa práve u starších zvieratiek a ako ich môžeme rozpoznať.

Bežné varovné príznaky ochorení u starších zvierat:

ARTRITÍDA: krívanie, ťažkosti so sedením a státím, stuhnuté a opuchnuté kĺby, problémy so behaním / skákaním / schodmi, priberanie, únava, znížená aktivita a záujem o hru, zmeny postoja / správania

Artritída je stav, ktorý postihuje kĺby a spôsobuje bolesť a opuch. Kosti v zdravom kĺbe majú hladký povrch, čo im pri pohybe umožňuje okolo seba hladko kĺzať. Kĺb postihnutý artritídou sa vyznačuje opotrebovaním chrupavky a abnormálnym rastom kostného tkaniva, čím vzniká na kosti nerovný povrch. Povrchy kostí sa o seba trú a to spôsobuje opuch a bolesť. Artritída postihuje hlavne nosné kĺby (kolená, lakte, ramená, bedrové kĺby).

OCHORENIE OBLIČIEK: znížená chuť do jedla, zvýšený príjem vody, zvýšené alebo znížené / žiadne močenie, zvracanie, krv v moči, znížená aktivita a záujem o hru, úbytok hmotnosti

Zlyhanie obličiek delíme na akútne a chronické. Akútne zlyhanie môže byť spôsobené toxínom, ťažkou dehydratáciou, úpalom, leptospirózou. Chronické zlyhanie je najčastejšie u starších zvierat a má pomalý nástup, vďaka tomu sú počiatočné príznaky ľahko prehliadnuteľné. Príčinou môže byť vrodená vada, vysoký krvný tlak, ochorenia súvisiace s imunitným systémom. Neliečené akútne zlyhanie môže viesť až k chronickému zlyhaniu.
Ak zanedbávate starostlivosť o chrup vášho miláčika, podporujete tým hromadenie baktérií v ústnej dutine, ktoré sa pri jedení a pití dostávajú do tráviaceho traktu a postupom času môžu znižovať funkciu obličiek.

RAKOVINA: hrčky pod pokožkou, zmena farby pokožky, abnormálny opuch, ktorý sa zväčšuje, strata chuti do jedla, úbytok hmotnosti, nezvyčajný pach z papuľky / uší / atď., ťažkosti s prijímaním potravy, hnačka, zvracanie, viditeľný nádor

Rôzne druhy nádorov spôsobujú rôzne príznaky. Pravidelné prehliadky z vášho veterinárneho lekára sú veľmi dôležité, pretože laboratórne testy a diagnostické vyšetrenia môžu odhaliť okom nepozorovateľné degeneratívne zmeny. Čím skôr sa rakovina podchytí, tým väčšia je šanca, že sa vaše zvieratko vylieči.

SRDCOVÉ CHOROBY: kašeľ (najprv mierny, neskôr sa zhoršuje), sťažené dýchanie, slabosť, skorší nástup únavy po fyzickej aktivite, opuch brucha

95% srdcových chorôb sa prejavuje práve u starnúcich zvierat. Najbežnejšie sú poškodenia srdcových chlopní, dilatačná kardiomyopatia a hypetrofická kardiomyopatia.
Poškodenie srdcovej chlopne mení prietok krvi a spôsobuje šelest. Najčastejšie postihnuté plemená sú Kavalier King Charles španiel, pudlík, čivava, maltézsky psík, Shih Tzu, kokeršpaniel a jazvečík.
Pri dilatačnej kardiomyopatii srdcové svaly degenerujú a stenčujú sa. Srdce nevládze pumpovať krv, čo môže viesť ku kongestívnemu srdcovému zlyhaniu. Plemená s predispozíciou k tomuto ochoreniu sú doberman, doga, boxer, buldog a kokeršpaniel.
Pri hypertrofickej kardiomyopatii srdcový sval hrubne, čo znižuje relaxačnú a plniacu schopnosť srdca. Do komory vstupuje menej krvi, tým pádom sa menej krvi vypustí do tela. Niekedy sa môže toto ochorenie vyinúť sekundárne k iným ochoreniam (hypotyreóza – zvýšenie hladiny hormónu štítnej žľazy a zvýšený krvný tlak). Toto ochorenie najčastejšie postihuje mačky, u psov sa vyvinie zriedkavo. Plemená s pedispozíciou cú Maine Coon, Ragdoll, Sphynx, perzská mačka a britská krátkosrstá mačka.

DIABETES MELLITUS = CUKROVKA: strata váhy, zvýšený smäd, zvýšená chuť do jedla, zvýšené močenie

Diabetes mellitus sa vyskytuje vtedy, keď pankreas nedokáže produkovať dostatok inzulínu (1. typ) alebo keď bunky tela zle reagujú na inzulín (2. typ). V oboch prípadoch glukóza nemôže vstúpiť do buniek a premeniť sa na energiu, hladina glukózy v krvi stúpa a glukóza prestupuje do moču. Vysoké hladiny glukózy v moči spôsobujú, že zvieratko vylučuje veľké množstvo zriedeného moču a prijíma veľké množstvo vody. Chuť do jedla je riadená hladinou glukózy v mozgu. Bez inzulínu mozog nedostane signál, že chuť do jedla bola uspokojená, a zvieratko reaguje tým, že bude jesť viac a viac.

Všímajte si svoje zvieratko a nepodceňujte žiadne nečakané príznaky. Vždy je lepšie zájsť za veterinárnym lekárom, podchytiť ochorenie skôr a nasadiť liečbu, vďaka ktorej môže vaše zvieratko viesť dlhší a bezbolestný život.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

9.11.2021

Tipy od nás:

Artritída:

https://www.modralekaren.sk/vitar-veterinae-artivit-sirup

https://www.modralekaren.sk/alavis-5-mini-pre-psov-a-macky-60-tbl

https://www.modralekaren.sk/farmina-vet-life-dog-joint-12-kg

Ochorenie obličiek:

https://www.modralekaren.sk/pronefra-pre-psy-a-macky-180-ml

https://www.modralekaren.sk/rubenal-75mg-60tbl

https://www.modralekaren.sk/aminavast-300-mg-60-cps-macka

Srdcové choroby:

https://www.modralekaren.sk/reconvales-cardio-3-x-90-ml

Diabetes mellitus:

https://www.modralekaren.sk/protexin-pro-fibre-500g