Starostlivosť o psa v chladnom počasí

Starostlivosť o psa v chladnom počasí


Leto sa skončilo a prichádza jeseň, to však neznamená, že čas vonku s našimi domácimi miláčikmi oficiálne končí. Jeseň je nádherné obdobie na to, aby sme zobrali našich psíkov von a užili si pekné počasie a jesennú atmosféru. Avšak nie všetky dni sú teplé a slnečné, preto naše domáce zvieratká potrebujú v aj v jesennom období adekvátnu starostlivosť. V tomto článku vám uvedieme zopár tipov, ako udržať vášho psíka počas tohto obdobia zdravého a šťastného.

1. Pozor na kliešte

To, že skončilo leto a prišla jeseň neznamená, že zmizli aj kliešte. V skutočnosti je mnoho druhov kliešťov aktívnych aj v zime a dokážu prežiť prvé mrazy. Preto by ste mali počas celej jesene vášmu psíkovi zabezpečiť ochranu proti vonkajším parazitom (antiparazitárne tablety, obojky, pipety). Ak bývate v dome, odstráňte prostredie, v ktorom sa kliešte môžu zdržiavať, ako napríklad nahrabané lístie. Po každej prechádzke skontrolujte psíkovi srsť.

ANTIPARAZITÁRNE LIEKY

2. Kŕmte svojho psíka správne

Vonku sa ochladzuje a nízke teploty znamenajú, že pes potrebuje na udržanie tepla viac energie. Môžete svojmu psíkovi zvýšiť kŕmnu dávku – energia z krmiva sa premieňa na telesné teplo, takže domáce zvieratá, ktoré trávia veľa času aktívnym pohybom von, musia prijať viac energie ako v lete. Ohľadom kŕmenia sa však najprv poraďte so svojim veterinárnym lekárom.

KRMIVO

3. Držte psíka v teple

Keď teploty klesnú, srsť psa začne hustnúť, niektorým plemenám začne rásť podsada. Podsadu tvoria krátke mäkké husté chĺpky, vyrastajú v počte 6 až 12 na každý pesík (dlhý tuhší chlp). Podsada výborne izoluje teplo aj v najväčších mrazoch, neprepúšťa vodu a chráni psa pred chladom, vetrom, vlhkosťou a nečistotami. Dôležitú úlohu hrá aj v lete, preto psy s podsadou nestriháme. Patria sem plemená sibírsky husky, aljašský malamut, nemecký ovčiak, bernardín, novofundlandský pes, bernský salašnícky pes a podobne.
Srsť bez podsady si neudrží teplo, ľahko navlhne a prepúšťa vodu. Takúto srsť majú hladkosrsté plemená (napríklad weimarský stavač, maďarská vyžla, doberman, doga, bígl, pitbull), naháče (peruánsky naháč, americký bezsrstý teriér, čínsky chocholatý pes) a nepĺznuce plemená (yorkšírsky teriér, maltézsky psík, pudel). Tieto psíky je v chladnom vlhkom počasí a v daždi vhodné obliekať do zateplených nepremokavých bundičiek, vhodný je softshellový materiál. Oblečenie by malo psíkovi dobre sedieť a nemalo by ho tlačiť alebo obmedzovať v pohybe. Kým ste vonku, váš psík by sa mal neustále pohybovať a nemal by dlho sedieť ani ležať. Doma zabezpečte, aby mal psík pelech v miestnosti, ktorá je teplá a bez prievanu, čo je obzvlášť dôležité pre psov s artritídou.
Nárast srsti môže ľahko skryť vredy, nádory a iné zdravotné problémy. Preto je starostlivosť o psíkov obzvlášť dôležitá hlavne počas jesene a zimy.

4. Podporte imunitu

Oslabený organizmus je viac citlivý na chlad, vlhko a vnímavý na rôzne infekcie. Imunita psíka sa buduje počas prechádzok, keď je psík vystavovaný rôznym mikroorganizmom a pohybová aktivita stimuluje činnosť srdca a pľúc, no imunitu môžete posilniť aj rôznymi prípravkami.
Najlepšie živiny a vitamíny na posilnenie imunitného systému vášho psíka sú:
Vitamín C: Antioxidant, pomáha bojovať proti voľným radikálom a chráni organizmus pred vírusmi a infekciami.
Vitamín E: Rozpustný v tukoch, zlepšuje činnosť srdca, očí, pokožky a svalov.
Beta glukány: Posilňujú imunitný systém, majú protizápalový a protinádorový účinok.
Omega-3 mastné kyseliny: Znižujú zápal a podporujú funkciu kĺbov, pokožky, srdca a imunitného systému.
Probiotiká: Obsahujú dobré kvasinky a baktérie, ktoré pomáhajú upraviť tráviaci trakt a dokážu vyvážiť škodlivé baktérie, ktoré by inak oslabili imunitný systém.

IMUNITA

PROBIOTIKA

5. Nestraťte psíka v tme

Ako sa leto blíži ku koncu, začína sa skôr stmievať. Ak idete so psíkom von neskoro popoludní, uistite sa, že je váš štvornohý kamarát v tme viditeľný. Reflexné obojky / postroje, svietiace obojky alebo prívesky môžu pomôcť predchádzať nehodám (napr. s cyklistom). Pre dlhosrstých psov môžu byť lepšie reflexné vesty – na rozdiel od obojkov a postrojov s reflexnými pásikmi ich dlhá srsť nezakryje. 


  Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

19.9.2022