PREVENCIA ZÁPALU VONKAJŠIEHO ZVUKOVODU + ČISTENIE UŠÍ

PREVENCIA ZÁPALU VONKAJŠIEHO ZVUKOVODU + ČISTENIE UŠÍ


Najlepšou liečbou zápalu vonkajšieho ucha je prevencia. Nezabudnite pravidelne kontrolovať uši svojho psa a všímajte si akékoľvek nezvyčajné zmeny teploty, farby alebo stavu pokožky, náhle zvýšenie vlhkosti, výtok, svrbenie alebo iné zmeny. Keď si všimnete zmeny v ušiach vášho zvieratka, je čas navštíviť veterinárneho lekára.

Veterinárny lekár vám môže v prípade potreby ukázať, ako správne vyčistiť uši vášho zvieratka. Frekvencia čistenia sa zvyčajne znižuje z dennej na jeden alebo dvakrát týždenne z dôvodu prevencie. Zvukovod by mal byť udržiavaný v suchu a dobre vetraný. Používanie sušiacich prostriedkov v ušiach psov, ktorí často plávajú, a zabránenie vniknutiu vody do zvukovodov počas kúpania by malo minimalizovať zmäkčenie zvukovodu a znížiť frekvenciu bakteriálnych alebo plesňových infekcií vo vlhkých zvukovodoch. (Zmäkčenie zhoršuje bariérovú funkciu kože, čo uľahčuje prepuknutie infekcie.) V niektorých prípadoch strihanie alebo vytrhávanie chĺpkov z vnútornej strany ušnice a okolo zvukovodu zlepšuje ventiláciu a znižuje vlhkosť v ušiach. Pred odstránením chĺpkov by ste sa však mali poradiť so svojím vet. lekárom, pretože to takisto môže viesť k zápalu.


Ako čistiť uši

- Pri čistení ucha je dôležité nepoužívať nič, čo by malo tendenciu tlačiť akékoľvek nečistoty ďalej do zvukovodu. Nepoužívajte ušné tyčinky – zatláčajú nečistoty do zvukovodu a môžu ho poškodiť.

- Použite vatu / vatový tampón a roztok na čistenie uší. Na čistenie ucha je najlepšie použiť soľný očný roztok alebo špeciálny veterinársky roztok. Nepoužívajte voľnopredajné čističe uší.

- Nastriekajte do ucha dostatočné množstvo čistiaceho prostriedku, aby ste vyplnili kanálik. Masírujte bázu ucha, kým nebudete počuť, ako roztok „čvachtá“.

- Jemne uchopte spodok ucha a potiahnite ušnicu nahor a preč od hlavy, aby ste vyrovnali „L“ tvar kanálika.

- Vatu namotajte do rúrkovitého tvaru a jemne ju vložte do kanálika tak ďaleko, ako to pôjde.

- Opäť jemne masírujte základňu ucha, aby ste pomohli preniesť nečistoty a čistiaci roztok smerom k vate a vysušte kanál.

- Pred použitím akéhokoľvek lieku do postihnutého ucha (uší) počkajte niekoľko minút podľa pokynov svojho veterinárneho lekára.


Roztok s aplikátorom

- Jednou rukou pridržte a natiahnite ušnicu, druhu rukou aplikujte dostatočné množstvo ušného roztoku (podľa odporúčania vet. lekára). Netlačte gumený nástavec fľašky hlboko do zvukovodu, aby ste ho mechanicky nepoškodili. 

- Po aplikácii roztoku masírujte bázu ucha, kým nebudete počuť, ako roztok „čvachtá“. 

- Následne si pes zvyšné množstvo roztoku vytrepe. 

- Zvukovod a bázu ucha môžeme osušiť vatou alebo gázou.



Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

02.01.2022

Tip od nás:

KW čistič uší

Otifree 

Epi-otic