Posledná rozlúčka so štvornohými chlpáčmi

Posledná rozlúčka so štvornohými chlpáčmi


Počas spoločného života so zvieratami si vytvárame vzájomne veľmi silné puto. Spája nás s nimi bezpodmienečná láska a oddanosť. Vlastnosti ako závisť, neprajnosť, hnev a podobne tu nemajú miesto. Možno aj preto je ten vzťah občas silnejší a lepší ako s niektorými ľuďmi. Staráme sa o seba navzájom. My o ne skôr materiálne, oni o nás duševne. Stávajú sa našimi priateľmi a spoločníkmi. Vítajú nás pri každom príchode domov. Hoci sa na nich občas hneváme, že rušia svojím hlasným vítaním všetkých susedov, oni sa nenechajú odradiť. Stále nás privítajú s veľkým nadšením. No raz príde deň, keď už na nás nebudú čakať pri dverách. Keď si o nás už neoprú hlávku alebo neľahnú k nám do postele. Už nás nezobudia nočným vystrájaním. A nám to bude chýbať... Zostanú len prázdne misky a peliešok a rozhádzané hračky po zemi, s ktorými sa už nik nehrá... Ako sa možno aspoň trochu s týmto ťažkým odchodom nášho miláčika vyrovnať je posledná dôstojná rozlúčka s nimi, kde ich odprevadíme za dúhový most.

Ako môžeme naložiť s ostatkami nášho miláčika?

Po úmrtí zvieraťa je niekoľko možností čo urobiť s jeho telom. Jednou z variant je nechať ho u Vášho veterinára, ktorý ho odošle do kafilérie. No to sa môže poniektorým zdať neúctivé voči nemu - jeho priateľovi a rodinnému príslušníkovi. Navyše je pre niektorých nepredstaviteľné nemať miesto, kde si jeho pamiatku môžete uctiť. Niektorí majitelia bývajúci v rodinných domoch so záhradou pochovávajú zvieratá na svojom pozemku. Tak majú kde chodiť a spomínať. No pochovávanie na záhrade má určité hygienické pravidlá, ktoré nie každý pozná, poprípade je schopný dodržať. V posledných rokoch sa ponúka preto legálna alternatíva naloženia s ostatkami domácich zvierat, ktorá je prijateľná aj pre nás majiteľov. Sú to zvieracie cintoríny a krematóriá. Na Slovensku je ich už niekoľko. Cintoríny ponúkajú hrobové miesta a takisto starostlivosť o ne za určitý poplatok. Toto miesto môžete samozrejme navštevovať podľa otváracích hodín. Chodiť si zaspomínať, možno aj poplakať, vyzdobiť a vyrozprávať sa. Pre väčšinu je to psychická očista. Navyše to prináša pokoj do našich duší, keď vieme, že s telom nášho miláčika bolo dôstojne naložené. Ďalšou a veľmi využívanou možnosťou je nechať ostatky spopolniť a vziať si ich v urne domov. Urnu môžete kľudne uložiť do zeme na nejakom Vami vybranom mieste alebo si ju môžete nechať vystavenú doma. Niektoré krematóriá ponúkajú aj ďalšie služby. Napríklad zakomponovanie popola Vášho miláčika do nejakého dekoratívneho predmetu či medailónika a podobne. Tak môžete mať svojho priateľa stále na blízku.

Možností ako sa dôstojne rozlúčiť s našimi najvernejšími je v dnešnej dobe viacero. Cintorínov a krematórií pre zvieratá síce nie je zatiaľ až tak veľa, no snáď sa ponuka časom rozrastie. Ak práve riešite tento problém, určite skúste pohľadať, či sa vo Vašom okolí niečo podobné nenachádza.

Rozlúčiť sa s najlepším priateľom je vždy veľmi ťažké. No možno nám tu rozlúčku trochu uľahčí vedomie, že sme sa s nim vedeli rozlúčiť dôstojne. A hlavne nezabúdajme na tých živých. Dávajme im toľko lásky a starostlivosti, aby sme pri rozlúčke s nimi nič nemuseli ľutovať.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová