Podstielky do toalety pre mačky

Podstielky do toalety pre mačky


Typov substrátov do mačacích toaliet je veľké množstvo. Výber podstieľky je buď na Vás, no ak máte v tomto smere náročnejšiu mačku tak sa jej musíte prispôsobiť. Nie každej mačke vyhovujú všetky substráty. Ak Vám Váš miláčik čúra mimo záchodíka, jednou z možností prečo to robí môže byť aj práve nevhodné stelivo.

Substráty sa od seba líšia kapacitou absorpcie pachu a kvapaliny, ich používaním a likvidáciou. Delia sa na hrudkujúce a nehrudkujúce.

Najčastejšie majitelia mačiek siahajú po bentonitových podstieľkach. Je to prírodný ílovitý substrát, ktorý vyzerá ako piesok. Môže byť hrubo až jemnozrnný, bez vône alebo s vôňou. Veľmi dobre saje vlhkosť, čo sa týka pachu, v tom je to horšie. Voňavé varianty ho však vedia prekryť. Samozrejme závisí to aj od výrobcu. Zeolit je hrudkujúci, to znamená, že po vyčúraní sa zo zmesi moču a substrátu vytvoria pevné hrudky, ktoré sa pravidelne odstraňujú. Neodporúčajú sa vyhadzovať do záchoda, pretože ten by sa mohol upchať. Takisto je potrebné každodenné odstránenie pevných výkalov. Tie už môžete spláchnuť v toalete. Ak už substrát zapácha je potrebné ho vymeniť celý.

Ďalším obľúbeným stelivom je silikagélové. Sú to priesvitné kryštáliky. Veľmi dobre pohlcujú zápach aj tekutiny. Tento typ podstieľky nehrudkuje. To znamená, že sa pravidelne vyhadzujú len výkaly. Takisto ich môžete kľudne spláchnuť v záchode. Moč je pohltená v kryštálikoch. Je však dobre substrát premiešavať, aby sa tekutina nekumulovala len na jednom mieste a všetka sa absorbovala do silikagélových kryštálov. Tento typ steliva sa potom vymieňa celý v prípade potreby. Tiež ho nevyhadzujte do záchoda. Takisto si môžete vybrať rôzne druhy vôni, poprípade bez vône.

Okrem týchto podstielok sa vyrábajú aj podstieľky z rastlinných derivátov. Drvivá väčšina z nich je ekologická a kompostovateľná.
Sú to napríklad drevené pelety. Tie sa po kontakte s močom rozpadnú. Ak už nemajú absorpčnú kapacitu, vymení sa celá obsah záchodika. Tento substrát sa nesplachuje v záchode. S tuhými výkalmi sa narába ako v predchádzajúcich prípadoch. Takisto sú dostupné voňavé alebo varianty bez vône.
Na trhu sú aj hrudkujúce drevené varianty, ktoré sa dajú splachovať v záchode. Závisí to od techniky spracovania.
Ďalšou možnosťou sú papierové pelety. Tie nehrudkujú. Sú vhodné pre alergikov či astmatikov.
Siahnuť môžete aj po kukuričnom substráte. Ten môže byť hrudkujúci aj nehrudkujúci. Hrudky je dokonca možné odstraňovať spláchnutím v záchode. Samozrejme po určitom čase je potrebné vymeniť celý obsah záchodika.
Existuje aj tzv. tofu substrát vyrobený zo zbytkov tofu,zmiešané s kukuričným škrobom a rastlinnými lepivými prísadami. Je hrudkujúci a dá sa kompostovať či splachovať v toalete.

Na trhu je veľké množstvo rôznych substrátov. Je to práve kvôli tomu, že nie každému majiteľovi či zvieraťu vyhovuje práve ten jeden typ. Vyberať by ste mali hlavne podľa toho čo preferuje Vaša mačka. Inak sa môže stať, že odmietne chodiť do záchodika a potrebu bude vykonávať tam kde jej to vyhovuje najviac. Pri manipulácii a likvidácii podstieľok sa vždy riaďte pokynmi výrobcu.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová

15.01.2022

Tip od nás:


Podstielka DUVO+ PREMIUM SILIKÁTOVÁ
Podstielka CATS BEST
Zverlit červený