Pankreatitída

Pankreatitída


Hlavnou funkciou pankreasu je produkcia hormónov (glukagónu, inzulínu) potrebných na reguláciu metabolizmu glukózy a syntéza, skladovanie a vylučovanie tráviacich enzýmov dôležitých pre odbúravanie prijatých bielkovín, tukov a polysacharidov, ktoré sa následne uvoľňujú do žalúdka a / alebo tenkého čreva.

Pankreatitída môže prebiehať akútne alebo chronicky. Akútny zápal pankreatitídy znamená, že sa objaví náhle, bez predchádzajúcich prejavov. Ak sa zápal rozšíri, môže sa stať život ohrozujúcim pre ďalšie orgány. Chronický stav sa vyvinul v priebehu času, pomaly a často bez príznakov, môže byť dôsledkom opakovaných záchvatov akútnej pankreatitídy. Rozdiel medzi akútnou a chronickou formou spočíva v spôsobe orgánového poškodenia, ktoré sa dá s istotou určiť len histologickým vyšetrením. Akútna aj chronická forma môžu byť závažné alebo mierne a obe majú za následok bolesť.

Príčiny pankreatitídy zahŕňajú vnútorné faktory, ako sú choroby žlčníka, ochorenie žalúdka / dvanástnika a primárne ochorenia pankreasu - nádor, cysta. Medzi vonkajšie faktory patrí strava (s vysokým obsahom tuku), obezita, lieky / toxíny a chirurgická manipulácia.
Hyperlipidémia je jedna z najčastejších príčin (abnormálny metabolizmus tukov, akumulácia toxických mastných kyselín v pankrease, požitie veľkého množstva mastného jedla, súbežné ochorenie). Súbežné ochorenie, ktoré môže byť rizikové je diabetes mellitus, hypotyroidizmus a hyperkortizolizmus.

Ľudské jedlo je obzvlášť nebezpečné, hoci aj krmivo pre psov s vysokým obsahom tuku môže spôsobiť pankreatitídu. Ostražitosť majiteľa je preto obzvlášť potrebná okolo sviatkov a iných slávnostných príležitostí, kedy môžu psa prekŕmiť hostia. Príčinou pankreatitídy môže byť aj mechanické poškodenie, kedy pankreas následkom poranenia prestane vytvárať tráviace enzýmy.

Infekcia pankreasu môže byť spôsobená vírusmi, parazitmi, mycoplasmami, baktériami, protozoami (Toxoplasma gondi, Babesia canis), pečeňovou motolicou. Iné príčiny možu byť uremická pankreatitída, predchádzajúce gastrointestinálne ochorenie, hyperkalciémia a tvorba trombov. Mnoho liekov môže potenciálne spôsobiť pankreatitídu V niektorých prípadoch môže existovať genetická predispozícia.

Klinické symptómy sú nešpecifické a prejavujú sa s rôznou intenzitou. Zvieratá s akútnou pankreatitídou majú obvykle náhly výskyt straty chuti do jedla, stratu hmotnosti, depresie, zvracania (môže buď ustúpiť samovoľne do 12-24 hodín alebo byť život ohrozujúce v závislosti od závažnosti ochorenia), bolesti brucha, niekedy horúčku a hnačku. Môžeme pozorovať príznaky dehydratácie a šoku, ako je zrýchlený srdcový tep, zrýchlené dýchanie, podchladenie a suchá sliznica.

Diagnostika

Röntgenové vyšetrenie brušnej dutiny pre vylúčenie úrazu v oblasti pankreasu, sonografické vyšetrenie brušnej dutiny, kompletný krvný obraz, biochemické vyšetrenie krvi – najmä pankreatické a pečeňové enzýmy. Rozhodujúce pre interpretáciu ale je, aby zviera pred odberom krvi bolo na lačno. Okrem toho, hlavne u mačky, môžu byť zvýšené hodnoty spôsobené obličkovou nedostatočnosťou, takže by sa mali vyšetriť naviac aj obličkové parametre. Medzi ďalšie diagnostické techniky patrí biopsia pankreasu – histológia a imunologické testy.

Terapia

Infúzna terapia sa vykonáva na odstránenie dehydratácie a ustálenie krvného tlaku. Medzi predpísané lieky môžu patriť analgetiká na zmiernenie bolesti brucha, lieky na elimináciu kontrakcie svalov, lieky proti zvracaniu a antibiotiká. Po diagnostikovaní ochorenia sa nastaví diéta s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom vlákniny, aby sa predišlo nadmernému zaťažovaniu pankreasu a opakujúcim sa záchvatom akútnej pankreatitídy. Na trhu sú už dostupné vhodné vyvážené pankreatické diéty.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

20.11.2021


Tip od nás:


CANVIT BARF YUCCA SCHIDIGERA
CALIBRA VD DOG GASTRO&PANKREAS

CALIBRA VD DOG GASTRO&PANKREAS KONZ.