OBROVSKÝ AFRICKÝ SLIMÁK I.

OBROVSKÝ AFRICKÝ SLIMÁK I.


Pod pojmom „domáce zvieratko“ si málo kto predstaví práve slimáka. Pre väčšinu ľudí sú odpudzujúce, no my Vám trochu priblížime jeho chov a dôvody, prečo si práve toto zvieratko zaobstarať. Chov obrovských afrických suchozemských slimákov (Achatina spp.) je na Slovensku veľmi rozšírený. Ak hľadáte nenáročné roztomilé zvieratko, slimák z druhu Achatina je pre Vás tá správna voľba. Toto zvieratko je vhodné napríklad pre staršie deti, ktoré by chceli mať domáce zvieratko. Keďže je chov Achatiny veľmi jednoduchý, vaše dieťa sa naučí základy starostlivosti o živého tvora, no nebude mu to zberať toľko času, aby zanedbávalo svoje povinnosti.

Pôvod obrovských afrických suchozemských slimákov

Tieto slimáky pôvodne pochádzajú z krajín východnej Afriky (Keňa, Mozambik a Somálsko). V súčasnosti sú už rozšírené aj v Južnej a Severnej Amerike, Ázii, Austrálii a Európe.

Habitat

Keďže slimáky preferujú vlhko, najlepšie sa im darí v prostredí ako sú mokrade, záhrady, kroviny, brehy riek, sady, prirodzené lesy a plantáže. Počas extrémne chladného a horúceho počasia obmedzujú africké slimáky svoj pohyb a kŕmenie, aby sa im spomalil metabolizmus. Slimák obmedzuje svoj pohyb tým, že sa v týchto obdobiach zdržiava vo svojej ulite, ktorú na niekoľko mesiacov uzavrie (tzv. viečkovanie). Slimák vylučuje vápenatú látku, ktorá po vyschnutí vytvorí zátku. Tento proces hibernácie môže trvať až tri roky.

Vonkajší popis

Achatina fulica jedným z najvýznamnejších a najväčších ulitníkov na svete, pretože má tendenciu dorásť až do dĺžky 18 cm. Je charakteristická svojou jedinečnou hnedou a krémovo/žlto pruhovanou ulitou (odtiene hnedej sa líšia od svetlej po tmavú). Ulita je tvrdá, pevná a trvalo pripojená k telu slimáka, má tvar špirály so siedmimi až deviatimi závitmi. Mäkká flexibilná časť - svalnatá noha obsahuje oči, horné a dolné tykadlá, ústa, hlavu a plášť. Plášť je kožná riasa, ktorá obklopuje viscerálnu hmotu (súbor dýchacích, reprodukčných, vylučovacích a tráviacich orgánov) a pomáha udržiavať a opravovať ulitu slimáka vylučovaním uhličitanu vápenatého, ktorý ulitu spevňuje.

Dĺžka života

Priemerný africký slimák dorastá do dospelosti vo veku 6 mesiacov, potom sa rýchlosť rastu zníži. Slimák neprestáva rásť, ale rast už nie je taký výrazný ako predtým. Dĺžka života je približne 3 až 6 rokov (v dôsledku nepriaznivých životných podmienok). Za optimálnych podmienok môžu niektorí jedinci žiť až 9 rokov.

Správanie

Achatina je nočné zviera, t.j. zviera, ktoré je počas noci aktívne a bdelé. Vo svojom pôvodnom tropickom prostredí tieto slimáky počas najteplejších hodín zvyčajne spia alebo sú relatívne pasívne. Slimák sa zvykne zahrabať hlboko do pôdy, aby nedošlo k prehriatiu alebo prechladnutiu. Je to antisociálne zviera, ktoré nemá vzťah s inými zvieratami, ani s inými slimákmi. Takisto nemá vzťah ani k svojimi vyliahnutými potomkami. Niektorí chovatelia však môžu nesúhlasiť, hovorí sa, že africké slimáky si užívajú spoločnosť iných slimákov a môžu sa navzájom v teráriu sledovať. Toto prenasledovanie môže byť však znakom párenia, ktoré môže trvať aj hodiny. Hoci týmto slimákom chýba sluch, ich čuchový orgán

je veľmi vnímavý a silný, pomáha im rýchlo vyhľadať partnerov, zdroje potravy, predátorov a hrozby.

Párenie

Slimák je hermafrodit - má samčie aj samičie reprodukčné orgány. Nie je schopný samooplodnenia, na rozmnožovanie potrebuje partnera. K páreniu dochádza raz za 2 mesiace väčšinou len v noci. Niekedy novo zakúpené dospelé slimáky začnú znášať vajíčka, v dôsledku čoho si ľudia myslia, že sú tieto slimáky schopné samooplodnenia. Nie je to pravda, znamená to len, že slimák sa predtým páril. Slimáky môžu skladovať spermie celé mesiace, číže môžu takto znášať vajíčka aj „bez“ párenia. Účel párenia je jediným dôvodom, prečo slimák komunikuje a interaguje s inými slimákmi. Ich dvorenie môže trvať niekoľko hodín. Trvanie kopulácie u Achatiny je zvyčajne 6 až 8 hodín s rozsahom 1 až 24 hodín. Počas procesu párenia jeden slimák nasadne na ulitu druhého a medzi oboma slimákmi dôjde k výmene spermií a tým u oboch slimákov k oplodneniu.

Vo vlhkých trópoch africké slimáky vo voľnej prírode kladú vajíčka asi 2 až 3 krát za sezónu. Znášanie vajec, liahnutie a vývoj vo voľnej prírode sú teda sezónne ovplyvnené teplotou, vlhkosťou ovzdušia a vlhkosťou pôdy. Priemerný africký slimák sa začína rozmnožovať vo veku 6 – 8 mesiacov a počas desiatich rokov môže produkovať najmenej 100 až 500 vajec za mesiac. Slimák znáša žltkasté vajíčka 8 až 20 dní po párení a vajíčka znáša do pôdy, medzi skaly alebo do listov. Po období znášky nasleduje obdobie liahnutia, ktoré v tropických podmienkach trvá 10 až 21 dní. Novo vyliahnuté slimáčiky vážia asi 1,26 g.

Čo mám robiť s vajíčkami?

Ak náhodou nájdete vajíčka, ktoré nechcete, musíte ich zničiť. Môžete ich napríklad umiestniť do nádoby a vložiť ju do mrazničky. Nechajte ich tam niekoľko hodín, aby ste vyliahnutiu vajec zabránili. Nevypúšťajte žiadne slimáky do voľnej prírody! Pokračovanie si prečítate v nasledujúcom článku.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

13.2. 2022