Niekoľko nebezpečných vecí, ktoré číhajú na vaše zviera v aute

Niekoľko nebezpečných vecí, ktoré číhajú na vaše zviera v aute

Prinášame Vám niekoľko príkladov toho, že riziká pri cestovaní nikdy netreba podceňovať. Vždy sa totiž prejavia v tom najmenej vhodnom a nestráženom okamihu.


Vodič sa pripúta, pretože mu to prikazuje vyhláška a samozrejme je táto povinnosť aj sankcionovaná políciou. Ale myslíte aj na zviera? Dnes už existujú bezpečnostné pásy aj pre psa, či mačku a menšie zvieratá by sa samozrejme mali vždy prepravovať v prepravke, takže z toho vyplýva jedna podstatná povinnosť predovšetkým pre vodiča - majiteľa zvieraťa. Pri nehode auta je potom omnoho menej pravdepodobné, že sa zviera zraní pri nekontrolovateľnom vymrštení v priestore auta.


Dbajte na to, aby auto nebolo odpadkový kôš. Žuvačka, hrozienka, čokoláda, čipsy a mnoho iného jedla sa zakotúľa na podlahu auta a tam ich môže kedykoľvek skonzumovať pes či mačka a problém je na svete. Majitelia zvieratiek by jednoducho v aute nemali konzumovať potraviny toxické pre zvieratá. Pre malé plemeno psíka je rizikových už niekoľko bobuliek sušených hrozienok.


Medzi najčastejšie zlomeniny, ktoré veterinárni lekári riešia sú aj fraktúry spôsobené zvieratám pri zatváraní dverí na aute. Predovšetkým deti zatvárajú dvere, bez toho aby sa presvedčili, či v nebezpečnom priestore nie je pes so svojou labkou. Zvyk, pri ktorom vždy skontrolujete okolie dverí pri ich zatváraní je dobré si osvojiť čo najskôr. Dokáže totiž predísť mnohým problémom.


Otvorené okno predstavuje hneď niekoľko problémov a nebezpečných situácií. Mnoho majiteľov psíkov nechá otvorené okno psíkovi aj napriek tomu, že nie je pripútaný a môže tak kedykoľvek vyskočiť z idúceho vozidla. Postačí ak vonku zazrie veveričku, iného psa, či mačku, alebo zacíti pach, ktorý ho veľmi zaujme a vedzte, že pes si neuvedomuje rýchlosť auta a následky svojho konania. Preto je zodpovednosť na jeho majiteľovi, aby urobil všetky rozumné preventívne kroky.

Pri otvorenom okne ešte zostaneme a síce aj v prípade, že je psík zaistený proti vyskočeniu z vozidla, tak tu často dochádza k nepríjemnému problému podráždenia očí. Silný prúd vzduchu, ktorý sa dostane psíkovi cez otvorené okno do oka, mu dokáže veľmi nepríjemne podráždiť sliznicu oka. Okrem toho vzduchom lietajú aj nečistoty, prach a mnoho iných cudzích predmetov, ktoré dokážu poškriabať oko, alebo v ňom dokonca uviaznuť a spôsobiť napríklad zápal.


Zviera, rovnako ako dieťa, by nemalo cestovať na prednom sedadle z dôvodu možnej aktivácie airbagu a následného poranenia. Uvedomte si, že konštrukcia auta zodpovedá potrebám človeka a nie je vyrobená pre potreby zvieraťa. Rovnako tak by ste mali dávať pozor aj na popolník a v prípade, že ste fajčiarom, tak by ste rozhodne nemali fajčiť počas toho, keď je zviera v aute. O svojom zdraví si rozhodujete sami, ale nikdy nerozhodujte neuvážene o zdraví svojho zvieraťa. Pasívne fajčenie je totiž tichým zabijakom domácich zvierat a ročne si vyžiada tisícky nevinných obetí.


A samozrejme nesmieme zabúdať ani na časté hlúpe správanie mnohých vodičov, ktoré spočíva v ponechaní zvieraťa v aute bez dozoru pred nákupným centrom. Tento najvyšší prejav neznalosti potrieb psíka (pes je najčastejšia obeť takéhoto konania) sa podpisuje pod tisícky zbytočných úmrtí ročne. Či už je to vplyvom extrémneho tepla, alebo inej komplikácie na ktorú samotný pes nevie reagovať, tak by si mal každý majiteľ psa uvedomiť, že sa podobné veci rozhodne nerobia a dali by sa prirovnať k opusteniu 6 ročného dieťaťa.


Pes a auto je kombinácia, ktorá väčšinou funguje bez problémov a spoľahlivo. Je však dobré predvídať a učiť sa na skúsenostiach druhých, pretože niekedy by vás ani vo sne nenapadlo, čo všetko hrozí zvieraťu pri cestovaní autom a aké školácke chyby dokážu spraviť ľudia, ktorí nemyslia o krok dopredu pred vlastným zvieraťom.



Zdroj: www.zvieratka.pravda.sk