Na čo si dávať pozor pri kúpe zvieratka I.

Na čo si dávať pozor pri kúpe zvieratka I.


Chcete si zaobstarať šteniatko alebo mačiatko? A chcete radšej čistokrvné a presne Vami vybrané plemeno, lebo sa Vám páči ako vyzerá? Ale na druhej strane, aby nestálo majland, pretože si to nemôžte dovoliť? A práve ste našli inzerát, že ponúkajú presne to Vaše vysnené plemeno a za celkom prijateľnú cenu. Čistokrvné no bez PP. Dokonca je predajca ochotný Vám ho priviezť na určité miesto poprípade až k Vám domov, nech nemusíte cestovať? Perfektné! Prečo si ho teda nekúpiť? Nedajte sa prosím nachytať na krásne rečičky a sľuby. Pred každým zaobstaraním šteniatka či mačiatka od „chovateľa“ si treba overiť, či sa ozaj jedná o solídneho chovateľa alebo len množiteľa.

Ako sa správa ozajstný chovateľ?

Najskôr si zistite, či je to ozaj chovná stanica, z ktorej si psíka či mačičku beriete. Každé plemeno má svoj klub, kde sa dozviete čosi o konkrétnom plemene, chovných staniciach a ďalšie dôležité informácie. Jednotlivé chovné stanice by mali mať na webe aj nejaké tie recenzie. Samozrejme netreba sa riadiť len tým, keďže vieme ako to s recenziami chodí. No môžu byť určitým vodítkom k tomu, aby sme si vytvorili kompletný obraz. Znakom správneho chovateľa je to, že Vás pozve pozrieť sa na celý vrh a na matku. Môžete si vybrať to svoje vysnívané šteňa alebo mača osobne. Ešte minimálne jeden krát ho navštívite pred tým, než si ho vezmete k sebe. Pri týchto návštevách by ste sa mali spolu zoznámiť, pohrať sa a vytvoriť si určité puto. Môžete mu nechať aj nejakú vec (hračku, deku a pod.), ktorá by voňala Vašim pachom, nech si na neho zvieratko zvykne. Chovateľ začína s výcvikom a socializáciou šteniatok čo najskôr ešte v chovnej stanici. Pretože čím skôr začne, tým je pes „tvárnejší“ a poslušnejší.

Ako by mala vyzerať chovná stanica?

Priestory, kde sú zvieratá držané musia byť samozrejme čisté a malo by tam byť primerane teplo. Matka by mala byť v dobrom zdravotnom aj psychickom stave. Nemala by mať preležaniny, pazúre nesmú byť prerastené, nesmie mať žiaden výtok z očí a nosa. Srsť by mala byť hladká, lesklá a bez vypadávania. A samozrejme bez parazitov. Nesmie byť vychudnutá a trpieť hnačkami. Matka by mala byť psychicky v pohode a nie ustráchaná ani agresívna. O šteniatka sa musí pekne starať. To isté platí aj o mláďatkách. Tie by mali byť predovšetkým hravé. Všímajte si u nich takisto výtoky z nosa a očí a či majú čisté zadočky.

Pred tým, než si zviera kúpite, určite sa zájdite pozrieť v akom prostredí vyrastá. Je to dôležité nie len preto, aby ste sa uistili, že sa nejedná o množiteľa, ale aj kvôli tomu, aby si na Vás zvieratko zvyklo. Prechod do nového domova bude o to jednoduchší nie len pre neho, ale aj pre Vás.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová