MOŽU MAČKY JESŤ PSIE KRMIVO A NAOPAK? ČASŤ I.

MOŽU MAČKY JESŤ PSIE KRMIVO A NAOPAK? ČASŤ I.


Zatiaľ čo mačkovité a psovité šelmy boli z ich divokých predkov domestikované podobne, aby sa mohli stať našimi spoločníkmi akými sú dnes, každý z nich vyžaduje veľmi špecifickú stravu založenú na ich jedinečných metabolických systémoch. Ak máte doma psa, mačku alebo obidvoch, je prirodzené, že vám napadne otázka, aký je vlastne rozdiel medzi granulami pre psov a pre mačky. Vyzerajú podobne a niekedy aj podobne voňajú. Sú však rovnaké? Môže mačka jesť psie granule a pes tie mačacie?

V skutočnosti sa krmivo pre psov a mačky od seba výrazne líši a nemali by sa miešať. Existuje prekvapivo veľký rozdiel medzi nutričnými potrebami mačky a psa, a teda aj v ich krmivách. Mačka je obligátny (= výlučný) mäsožravec, zatiaľ čo pes je fakultatívny mäsožravec. Tráviaci trakt mačky nie je prispôsobený na trávenie sacharidov, zatiaľ čo psy vedia niektoré sacharidy tráviť (ovocie, zelenina). Je dôležité poznamenať, že hoci psy dokážu na bezmäsitej strave prežiť, neprospieva to ich optimálnemu zdraviu.

Mačky majú vyššiu potrebu základných živín, preto má ich krmivo vyšší obsah bielkovín, tukov, minerálov a vitamínov. Ako obligátne mäsožravce potrebujú na prežitie živiny nachádzajúce sa v zložkách živočíšneho pôvodu, ako je svalovina a mäso z orgánov.

Mačky majú oproti psom vyššie nároky na bielkoviny, ktoré sa skladajú z aminokyselín. Je to predovšetkým preto, že mačky využívajú bielkoviny na rast, záchov a energiu. Väčšina ostatných cicavcov bielkoviny ako energiu nevyužíva a ich organizmus sa dokáže nízkoproteínovej diéte prispôsobiť, nízky príjem bielkovín u mačiek vedie k podvýžive.

Dôležitá je pre nich aminokyselina taurín, ktorú si na rozdiel od psov nevedia samy vytvoriť. Ak mačky neprijímajú v krmive dostatočne vysokú hladinu taurínu, môže sa u nich vyvinúť ochorenie srdca (dilatačná kardiomyopatia), degenerácia sietnice, môže dôjsť k zlyhaniu reprodukcie a abnormálnemu vývinu mačiatka. Táto aminokyselina sa našťastie nachádza v prevažnej väčšine komerčne vyrábaných krmív. Druhá dôležitá aminokyselina je arginín, pretože z nej sa vytvára ornitín, ktorý viaže amoniak uvoľňujúci sa pri metabolickom rozklade bielkovín. Amoniak je vysoko toxický a nadmerné množstvo môže viesť k smrti. Psy si však môžu vyrobiť ornitín aj inak.

Esenciálne mastné kyseliny sú živiny, ktoré sa v tele zvieraťa nedokážu syntetizovať v dostatočnom množstve a musia sa získavať prostredníctvom potravy. Kyselina arachidónová je esenciálna mastná kyselina, ktorú si mačky nedokážu vyrobiť, zatiaľ čo psy áno. Je potrebná na vyvolanie zápalovej reakcie, ktorá telu signalizuje, aby vyslalo do poškodeného miesta liečivé látky na zrážanie krvi a podporuje správnu funkciu gastrointestinálneho a reprodukčného systému, ako aj udržanie správneho rastu kože.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

28.5.2022