MEGAEZOFÁGUS

MEGAEZOFÁGUS


Pažerák (ezofágus) je trubica, ktorá posúva potravu medzi ústnou dutinou a žalúdkom. Ak pažerák pracuje správne, potrava v ústach stimuluje nervy, ktoré následne vyšlú signály do prehĺtacieho centra v mozgu, a to stimuluje prehĺtací reflex. Pri megaezofágu sa pažerák rozšíri a stratí motilitu (schopnosť posúvať potravu do žalúdka), preto sa potrava a tekutiny kumulujú v pažeráku, čo sa najčastejšie prejavuje regurgitáciou.
Rozdiel medzi regurgitáciou a zvracaním je, že pri zvracaní je zvieraťu nevoľno, zviera napína na zvracanie a následne obsah žalúdka aktívne vyzvracia. Regurgitácia je pasívny proces, kedy sa potrava a tekutiny pomocou gravitácie vrátia späť do ústnej dutiny, čo pripomína dávenie, no nie je sprevádzané napínaním.

Existujú dva typy megaezofágu. Vrodený megaezofágus (zviera sa s týmto ochorením narodí) je vývojový a spôsobuje regurgitáciu počnúc odstavením, keď šteňatá a mačiatka začnú jesť pevnú stravu. Získaný megaezofágus sa objaví neskôr počas života. Plemenná s predispozíciou na toto ochorenie sú nemecký ovčiak, labrador, doga, írsky seter, shar-pei, newfoundlandský pes a siamská mačka.

Príčiny

V mnohých prípadoch nie je presná príčina úplne jasná. Niektoré formy získaného megaezofágu sa vyskytujú sekundárne v dôsledku inej choroby alebo stavu vrátane:

  • Poškodenie medzi nervami a svalmi pažeráka

  • Degenerácia alebo trauma v mozgu alebo mieche

  • Blokáda pažeráka cudzím telesom, nádorom alebo tkanivom jazvy

  • Ťažký zápal pažeráka

  • Hormonálne ochorenie (napr. hypotyreóza alebo hypoadrenokorticizmus – tiež známy ako Addisonova choroba)

  • Vystavenie toxínom

Diagnostika

Typická je regurgitácia potravy a tekutín. Potrava sa neposúva do pažeráka a nie je strávená, preto zvieratá zaostávajú v raste a strácajú váhu. Môžete pozorovať zvýšenú sekréciu slín.
Najlepšia diagnostika je zhotovenie RTG snímku. Priedušnica je často nahromadeným jedlom, tekutinou alebo plynom odtlačená. Pre lepšiu vizualizáciu sa používa aj kontrastná látka skiabárium, ktorá pomôže pažerák lepšie zobraziť.

Liečba

Celková liečba je zameraná na zvládnutie symptómov prevenciou regurgitácie a umožnením prechodu potravy cez gastrointestinálny trakt, aby sa mohla stráviť.

Domáce zvieratá s megaezofágom často potrebujú vysoko kalorické krmivo a doležitá je aj potrebná konzistencia. Najprv je potrebné zistiť, či psovi viac vyhovuje tekutá alebo tuhá strava. Je nevyhnutné experimentovať s rôznymi konzistenciami krmiva. Rozmixované krmivo môže znížiť regurgitáciu, ale môže so sebou niesť zvýšené riziko aspirácie (vdýchnutie do pľúc). Ak sú problémom tekutiny, voda sa môže dodať v želatíne, zmiešať so zahusťovadlom alebo podať ako kocky ľadu. Pretože pri regurgitácii sa stráca množstvo živín, pacienti s megaezofágom majú tendenciu mať podváhu. Pridanie proteínového doplnku, ako je srvátkový proteínový prášok, môže pomôcť pri udržiavaní normálnej hmotnosti.

Zviera by malo byť kŕmené vo vzpriamenej polohe asi 45 - 90° k podlahe. Táto poloha by sa mala udržiavať aspoň 10-15 minút po kŕmení. Najlepšie je psa naučiť na stoličku Bailey (Bailey chair), ktorá je špeciálne navrhnutá tak, aby zviera prijímalo potravu v správnej polohe.

Zdroj fotografie: https://humantouchot.com/self-care-and-the-powerful-bailey-chair/

Aby sa minimalizoval vplyv gravitácie na potravu (a tým sa minimalizovala regurgitácia), musíme psa trénovať, aby jedol vo vyvýšenej polohe. Pes by mal byť kŕmený vo vzpriamenej polohe asi 45 - 90° k podlahe. Pre mnohých psov dobre funguje rebrík s tromi alebo viacerými schodíkmi. Krmivo je umiestnené na hornej plošine a pes musí jesť prednými nohami na jednom z horných schodíkov a zadnými nohami na spodných schodoch. V ideálnom prípade by malo byť domáce zviera v tejto polohe 10-15 minút po jedle. Ďalšou jednoduchou možnosťou je položiť jedlo na kartónovú škatuľu na úrovni krku. Tieto jednoduché kroky môžu podstatne znížiť počet regurgitačných epizód denne.

Sofistikovanejšou a pravdepodobne efektívnejšou možnosťou je stolička Bailey (Bailey chair), ktorá umožňuje nielen vertikálne kŕmenie, ale aj obmedzuje pacienta na čakaciu dobu po kŕmení. Čím je kŕmenie vertikálnejšie, tým je viac pravdepodobné, že dôjde k menšej regurgitácii a u niektorých pacientov sa regurgitácia úplne zastaví. Na internete viete nájsť návod, ako si túto stoličku sami vyrobiť.


KRMIVO PRE PSOV


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

26.8.2022