Mačacie akné

Mačacie akné


Kto by to bol povedal, že aj zvieratá môže trápiť akné. Čo sa týka mačiek najčastejšie s tým majú problém perzské mačky.

Aká je príčina vzniku akné u mačiek?
Dôvody sú rôzne, často veterinári nezistia príčinu. Môže to byť spôsobené nedostatočnou schopnosťou hygieny u mačiek, baktériami, kvasinkami, plesňami, zníženou imunitou, stresom, alergiami, hormonálnou nerovnováhou, zvýšenou produkciou kožného mazu alebo zmenou jeho zloženia a podobne.

Aké sú symptómy tohto ochorenia?
Prvé príznaky sa objavia väčšinou období puberty (no nemusí to byť pravidlom). Sú nimi malé čierne bodky. Tie sú lokalizované predovšetkým na brade a pyskoch, ale môžu sa objaviť aj na koreni chvosta. Niekedy si ich majitelia pomýlia so špinou na brade. Tieto čierne bodky sa zlepujú s chĺpkami a dajú sa odstrániť len s nimi. Čierne bodky môžu buď vymiznúť, alebo sa stav nezmení, no môže sa aj zhoršiť. Ak začne mačku toto akné svrbieť, škrabaním si môže zaniesť bakteriálnu infekciu. Okolie brady sa môže zapáliť, vznikajú hnisavé ložiská poprípade pyoderma (hnisavý zápal kože). Hnisavé miesta sú bolestivé.

Aká je terapia?
Nekomplikované stavy stačí vyčistiť šampónom s antiseptickou alebo antibakteriálnou látkou, ktorá rozpúšťa aj maz (napr. chlorhexidín, benzoylperoxid a pod.). Liečbu môžete podporiť aj omývaním postihnutých miest odvarom z harmančeka. Ak sa ale stav skomplikuje sekundárnou bakteriálnou infekciu je potrebné použiť lokálne antibiotické masti, pri horších stavoch celkové antibiotiká a kortikoidy. Preto je určite na mieste hneď na začiatku navštíviť veterinárneho lekára, ktorý zhodnotí zdravotný stav a nastaví správnu liečbu.

ŠAMPÓNY

Ako podporiť terapiu liekmi?
Čo sa týka zoohygienických podmienok je odporúčané vymeniť plastové misky za keramické, sklenené či nerezové. Tie sa ľahšie čistia a udržujú v čistote a to predovšetkým od baktérií, ktoré sa tam môžu ľahko množiť. Dôležité je aj ich pravidelné čistenie. Okrem toho sa odporúča utrieť bradu a papuľku po každom kŕmení, hlavne po vlhkom jedle.

Mačacie akné nemusí byť veľký problém, často sa jedná len o kozmetickú vadu. Netreba ho však podceňovať pretože sa môže rozvinúť do závažnejšieho stavu. Preto určite navštívte veterinára pri podozrení na kožné ochorenie.

Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová

Tip od nás: šampón CLOREXYDERM

18.2. 2021