Mačací AIDS

Mačací AIDS

Mačací AIDS je vírusové ochorenie. Jedná sa o syndróm získanej straty imunity. Spôsobuje ho mačací imunodeficientný vírus známy aj ako FIV. Tento vírus je podobný ľudskému HIV vírusu, ktorý je pôvodcom ľudského AIDS. Obe majú spoločné to, že vyvolávajú postupnú stratu imunity organizmu až celkové zlyhanie organizmu.

Ako sa môže mačka nakaziť?

Vírus je v tele nakazenej mačky prítomný v telových tekutinách ako sú sliny, krv, mlieko a mledzivo. Mačky sa nakazia len priamym stykom, pretože tento vírus nie je schopný prežiť vo vonkajšom prostredí bez hostiteľa. Mačatá sa môžu od matky nakaziť už v maternici, pri pôrode prechodom pôrodných ciest, poprípade napitím mlieka. Najčastejšie sa však prenos choroby medzi nekastrovanými pouličnými kocúrmi. U týchto kocúrov často dochádza k bitkám o teritórium a slinami sa tak vírus ľahko dostáva cez rany do organizmu. Takisto veľké percento mačiek sa nakazí pri párení. Nie je to však spôsobené prenosom cez ejakulát kocúra (ten sa tu nachádza len v malom množstve). Nákaza sa šíri hryzením kocúra do šije mačky pri párení.

Aké sú klinické príznaky?

Ochorenie má viacero štádií. Po pár dňoch od nakazenia prepukne akútna infekcia. Trvá niekoľko týždňov a prejavuje sa horúčkou, nechutenstvom, anémiou, zápalom ďasien a očí a zväčšením uzlín. Toto štádium časom pominie a mačka sa javí ako zdravá. Môže to trvať mesiace až roky. Neskôr dochádza k nechutenstvu, strate hmotnosti, horúčkovitým stavom. K tomu sa pridajú chronické zápaly v ústnej dutine, zápaly očí, kožné infekcie a podobne. Tie sú spôsobené sekundárnym zápalom bakteriálneho a parazitárneho pôvodu. Voči týmto zápalom sa organizmus v tomto štádiu už nevie brániť, keďže došlo k oslabeniu imunity. Tieto sekundárne infekcie silnejú a postihujú niekoľko systémov naraz až dôjde nakoniec k celkovému zlyhaniu organizmu.

Aká je liečba?

Terapia sa zameriava predovšetkým na sekundárne infekcie, ktoré sa liečia antibiotikami a antiparazitikami. Ďalej je vhodné takisto podporiť funkciu imunitného systému. Nakazené zvieratá nie je nutné hneď utratiť. Vedia sa takisto dožiť pekného veku. Nutná je väčšia starostlivosť, obmedzenie stresu, dobrá vyvážená strava, pravidelné odčervovanie a kontroly u veterinára a priebežná liečba vzniknutých infekcií. Takisto je nutné izolovať nakazeného jedinca od ostatným mačiek, aby nedošlo k prenosu ochorenia.

Aká je prevencia?

Najlepšia prevencia je kastrácia, keďže toto je hlavný zdroj prenosu vírusu. Vakcinácia voči FIV je bohužiaľ zatiaľ otázna. No pravidelné odčervovanie, očkovanie voči infekčným ochoreniam a plnohodnotná strava sú základom dobrej kondície, ktorá je nevyhnutná v boji s týmto ochorením.


IMUNITA


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová