Lymeská borelióza

Lymeská borelióza


Lymeská borelióza je bakteriálne ochorenie prenášané predovšetkým kliešťami, ale aj iným krv-cicajúcim hmyzom. Vyskytuje sa u ľudí aj u zvierat. Je to multisystémové ochorenie, čo znamená, že postihuje viacero orgánov.

Ako sa toto ochorenie prenáša?

Rezervoármi ochorenia, ktoré sú zdrojom nákazy, je veľké množstvo zvierat. Sú to napríklad myši, zajace, veveričky, jelene, srnky, ale aj plazy, vtáky a niektoré domáce zvieratá. V ich tele táto baktéria prežíva, no nespôsobuje im žiadne klinické príznaky. Ak sa kliešť alebo iný bodavý hmyz napije krvi infikovaných zvierat, Borrelia sa dostane do jeho tela. Ak sa takýto kliešť či hmyz prisaje napríklad na psa, Borrelia prejde do jeho kože odkiaľ môže ďalej putovať do organizmu zvieraťa. Tento prenos však trvá 24 až 48 hodín, kým sa Borrelia dostane z kliešťa do tela zvieraťa. U zvierat vnímavých na infekciu Borrelia už môže vyvolať aj klinické príznaky.

Ako sa choroba prejavuje?

Symptómy sa nemusia objaviť u všetkých zvierat. Závisí to od imunologického statusu jedinca ako aj iných faktorov. Niekedy sa môžu príznaky dostaviť až za niekoľko mesiacov (2-5) či dokonca rokov.
Červená kruhová škvrna so svetlým stredom v mieste prisatia (známa ako erythema chronicum migrans), ktorá je pre toto ochorenie u ľudí typická, je u zvierat menej výrazná. Môže rýchlo zmiznúť poprípade ju je ľahké zameniť za alergickú reakciu alebo iné kožne ochorenie. Ďalšími príznakmi sú horúčka, depresia, anorexia, slabosť, zápaly spojiviek a zvracanie. Toto štádium trvá približne týždeň.
Ďalšími typickými prejavmi sú predovšetkým opuch a bolestivosť kĺbov a následné krívanie na jednu alebo viacero končatín. Toto krívanie môže časom vymiznúť a opäť sa objaviť na tej istej alebo inej končatine. V neskoršom štádiu sú to neurologické príznaky spôsobené zápalom mozgu a nervov, poškodenie srdca a arytmie a poškodenie obličiek vytvorenými imunokomplexami. To sa prejavuje opuchmi a zvýšenými renálnymi parametrami v krvi pri laboratórnom vyšetrení. Toto ochorenie môže byť smrteľné.

Aká je terapia?

Keďže je lymeská borelióza bakteriálne ochorenie, lieči sa antibiotikami. Liečba môže trvať aj mesiac alebo viac. Klinické príznaky sa liečia symptomaticky napr. protizápalovými liekmi. Liečbu môžete podporiť doplnkami stravy ako sú omega mastné kyseliny napr. vo forme rybieho oleja, vitamínmi skupiny B, horčíkom a prípravkami na podporu imunity.
Ochorenie sa však môže vracať.

Aká je prevencia?

Najlepší spôsob ako sa vyhnúť tomuto ochoreniu je vyhnúť sa kliešťom a inému krv-cicajúcemu hmyzu. Existuje mnoho antiparazitárnych prípravkov vo forme obojkov, kožných roztokov, sprejov, šampónov a podobne.
Nezabudnite takisto po každej vychádzke skontrolovať Vášho miláčika, či nemá na sebe kliešťa. Takisto skontrolujte aj miesta, kde rád odpočíva.
Ďalšou možnosťou je aj vakcinácia. Patrí medzi doplnkové očkovanie. O tejto možnosti sa môžete poradiť so svojim veterinárom.

LIEKY PROTI BLCHÁM, KLIEŠŤOM, ČERVOM

PRÍPRAVKY PROTI BLCHÁM, KLIEŠŤOM, ČERVOM

Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová

13.4.2021