Kúpanie zvierat

Kúpanie zvierat


Určite každý majiteľ už niekedy v živote kúpal svojho miláčika. Dôvody sú rôzne. Môžu to byť blchy alebo iné kožné roztoče, poprípade sa zviera mohlo vyváľať v niečom „voňavom“ alebo si majiteľ jednoducho povedal, že by už bolo na čase ho vykúpať. To ako často a hlavne v čom kúpať zvieratá sa dozviete v tomto článku.

Čo sa týka kože a srsti zvierat, tá ma samočistiacu schopnosť ako každý iný orgán. Navyše koža zvierat má omnoho menej mazových žliaz ako tá naša. Častým kúpaním a používaním kozmetiky určenej pre ľudí ničíte prirodzenú mikroflóru na tele zvierat. Navyše to spôsobuje výrazné vysušovanie pokožky. To môže viesť k zápalom a tvorbe lupín.

Ako často a s čím teda kúpať zvieratá?

Kúpať psa so šampónom sa odporúča maximálne raz za štvrťroka. Je potrebné používať kozmetiku vyrobenú extra pre zvieratá. Tá je k zvieracej pokožke jemnejšia. Najideálnejšie je vyberať podľa typu srsti a pokožky (napríklad pre krátkosrsté či dlhosrsté, pre citlivú pokožku a podobne). Samozrejme toto odporúčanie sa netýka liečebných veterinárnych šampónov. Pri nich sa treba riadiť návodom alebo tým čo Vám nariadi veterinár.

Na čo si dávať pozor?

Pri kúpaní je potrebné chrániť predovšetkým oči, aby do nich nenašiel šampón. Ak sa Vám to náhodou podarí, určite oko hneď vypláchnite čistou vodou. Okrem toho je potrebná zvýšiť pozornosť pri umývaní uší. Hlavne čo sa týka plemien s veľkými ovisnutými ušnicami. Určite ich poriadne vysušte, aby neboli zvukovody vlhké a predišlo sa tak možnému zápalu. Po kúpeli je dobré nechať psa v sprche, či vo vani, nech sa oklepe od prebytočnej vody. Následne ho poriadne vysušte alebo nechajte v teple, nech sa dosuší sám. Inak by mohlo zviera prechladnúť.

Ako inak sa starať o kožu a srsť svojho miláčika?

Okrem kúpania je nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o srsť a kožu aj pravidelné vyčesávanie. To má byť na prvom mieste. Hlavne u dlhosrstých plemien a v období lienenia. Starú vypadanú srsť je nutné odstrániť, nech nedráždi kožu. Navyše môžete použiť rôzne doplnky stravy, či už je to rybí olej, vitamíny (hlavne E a A) alebo minerály, na zlepšenie kvality srsti a kože. Ak sa Váš miláčik rád váľa v blate alebo iných „voňavých a čistých“ veciach a vy ho musíte umývať každý druhý deň, určite na to nepoužívajte obyčajné šampóny. Umyte ho len s čistou vodou. Poprípade môžete použiť vlhčené obrúsky, suchý šampón, dezodorant a podobne. Tieto produkty neodmasťujú toľko kožu, takže nepôsobia tak agresívne ako obyčajný šampón.

Časté kúpanie zvierat so šampónom môže spôsobovať lupiny, zápaly a iné kožné problémy. Preto ho obmedzte na minimum. Prospešnejšie pre zviera a zdravý vzhľad srsti je pravidelné vyčesávanie a kvalitná strava.


KOZMETIKA


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová