KORYTNAČIA MAČKA

KORYTNAČIA MAČKA


Všetky mačky sú jedinečné a krásne, no tá, ktorá Vás jednoznačne upúta je korytnačia mačka. Ak máte záujem o adopciu korytnačej mačky alebo sa len chcete dozvedieť viac o týchto nádherných mačkách, v tomto článku sa dozviete niekoľko faktov.

Korytnačie mačky nie sú špecifické plemeno, sú to mačky s výrazným sfarbením srsti, kombináciou dvoch farieb – čierna a ryšavá. Ryšavé škvrny môžu byť niekedy krémové, oranžové, žlté alebo zlaté a čierne môžu byť sivé alebo čokoládové. Podobne ako Calico mačky, majú korytnačie mačky zaujímavú genetiku, a vďaka množstvu genetických mutácií sa rodia s mramorovanou srsťou. Korytnačie mačky môžeme nájsť aj medzi čistokrvnými plemenami ako napríklad britská a americká krátkosrstá mačka, Cornish Rex, perzská a mainská mývalia mačka (Maine Coon).

Rovnako ako Calico mačky, tak aj väčšina korytnačích mačiek sú samice. Je to preto, že tie isté chromozómy, ktoré určujú ich pohlavie, určujú aj farbu ich srsti. Ako ste sa už dozvedeli v článku „mačky Calico“, samičí pohlavný chromozóm (X) nesie genetický kód pre oranžovú alebo čiernu farbu srsti, samčí pohlavný chromozóm (Y) túto informáciu nenesie. Pretože samice majú dva chromozómy X, majú dve sady genetických informácií, ktoré môžu určiť farbu ich srsti. Pretože kocúr má jeden chromozóm X, bude buď ryšavý alebo čierny – nie oboje.

Vo veľmi zriedkavých prípadoch (asi 1 z 3 000) sa môže samec narodiť s dvoma chromozómami X a jedným chromozómom Y. Tieto samce sú väčšinou sterilné (neplodné) a často majú vážne zdravotné problémy, čo vedie k výrazne kratšej dĺžke života.

A odkiaľ pomenovanie „korytnačia mačka“ pochádza? Korytnačina je prírodný materiál, ktorý sa získava z horného panciera morskej korytnačky karety pravej a používal sa na výrobu šperkov, okuliarov a domácich dekorácií. Mačky boli pomenované podľa tohto materiálu, kvôli vzore a farbe ich srsti. Pretože populácie korytnačiek boli kvôli vysokému dopytu celosvetovo decimované, používanie tohto materiálu bolo zakázané zmluvou CITES a bola vyvinutá syntetická korytnačina.

V mnohých krajinách si o týchto mačkách vypočujete rôzne legendy. Podľa folklóru z juhovýchodnej Ázie sa korytnačie mačky vytvorili z krvi mladej bohyne. V Japonsku sa verí, že korytnačie mačky môžu pomôcť chrániť dom pred duchmi. Anglický folklór hovorí, že trenie chvosta korytnačej mačky o bradavicu vylieči trápenie. V Spojených štátoch sú tieto mačky považované za „mačky na peniaze“, ktoré prinesú do domova šťastie.

VŠETKO PRE MAČKY

Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

5.9.2022