KONJUNKTIVITÍDA - zápal očnej spojovky

KONJUNKTIVITÍDA - zápal očnej spojovky


Konjunktivitída je zápal očnej spojovky. Spojovka je sliznica podobná sliznici úst a nosa. Táto membrána, vrstva epitelových buniek s bunkami vylučujúcimi hlien, pokrýva očnú buľvu a vnútorný povrch očného viečka. Psy a mačky majú vo vnútornom kútiku oka tretie viečko, ktoré je tiež pokryté spojovkou. U zdravého zvieraťa nie je spojovka viečok dobre viditeľná a má bledú, ružovú farbu. Keď sa objaví konjunktivitída, spojovkové membrány sčervenajú a opuchnú.

Príčiny konjunktivitídy

  • Vírusové infekcie (vírus psinky).

  • Imunitne sprostredkované poruchy: alergická konjunktivitída (zvlášť častá u domácich zvierat s inhalačnými alebo sezónnymi alergiami), plazmatická konjunktivitída (najmä nemeckých ovčiakov) a pemfigus (autoimunitné ochorenie kože).

  • Nádory očných viečok a spojoviek.

  • Stavy súvisiace s plemenom: nodulárna episkleritída u kólií a krížencov kólií.

  • Nedostatok slzného filmu: keratoconjunctivitis sicca (KCS alebo suché oko).

  • Abnormality očných viečok - entropium alebo ektropium, poruchy mihalníc - distichiáza a ektopická mihalnica, často spôsobujú sekundárnu konjunktivitídu.

  • Upchaté nazolakrimálne alebo slzné kanáliky môžu spôsobiť zápal tkanív obklopujúcich krajinu oka.

  • Trauma oka alebo podráždenie cudzími telesami, dymom alebo látkami znečisťujúcimi životné prostredie

  • Iné očné poruchy: ulcerózna keratitída, predná uveitída a glaukóm.

Klinické príznaky

Medzi najčastejšie klinické príznaky konjunktivitídy patrí výtok z očí (zakalený, žltý alebo zelenkastý). Oči sú svrbivé, čo sa prejavuje škúlením alebo nadmerným žmurkaním a začervenaním alebo opuchom okolo očí. Nie je nezvyčajné, že konjunktivitída začína v jednom oku a potom sa rýchlo šíri do druhého oka prostredníctvom kontaminácie, hoci v prípadoch, keď sú príčinou alergie alebo vírusová infekcia, môžu byť postihnuté obe oči hneď od začiatku. Môže sa vyskytnúť s inými klinickými príznakmi, ako je výtok z nosa, kýchanie alebo kašeľ. Neliečená konjunktivitída môže viesť k trvalému poškodeniu oka.

Diagnostika

Hlavným cieľom diagnostiky je zistiť, či je konjunktivitída primárnym alebo sekundárnym problémom, či existuje ďalšie ochorenie alebo poškodenie oka, či je stav alergický alebo či postihuje tkanivá samotného oka (skléru). Aby sa odlíšili mnohé z týchto stavov, musí sa vykonať kompletné a podrobné očné vyšetrenie. To zahŕňa podrobné vyšetrenie okolitých očných štruktúr (viečka, mihalnice, slzné kanáliky, tretie viečko atď.), testy produkcie sĺz (Schirmerov test), testy farbenia rohovky (zisťuje sa, či je rohovka poškodená) a meranie vnútroočného tlaku na vylúčenie glaukómu alebo uveitídy. Ďalšie testy a postupy, ktoré možno vykonať, zahŕňajú preplachovanie nazolakrimálnych vývodov, kultiváciu baktérií a testy citlivosti, cytológiu alebo biopsiu spojovky a testovanie na alergie.

Liečba a prognóza

Liečba je zameraná na konkrétnu príčinu a môže zahŕňať lokálne aj perorálne lieky. Bežne sa predpisujú lokálne antibiotiká s účinnými látkami gentamycín, tobramycín, chloramfenikol, oxytetracyklín, ciprofloxacín alebo očné masti a roztoky s trojitým antibiotikom. Predpísať sa môžu lieky obsahujúce protizápalové látky, ako je oftalmický prednizolón alebo dexametazón. U pacientov so sekundárnou konjunktivitídou možno použiť aj perorálne antibiotiká alebo protizápalové lieky. Ak je príčinou zápalu alergia, môže sa predpísať antihistaminikum, Pacienti s diagnózou KCS zvyčajne vyžadujú lieky ako je cyklosporín alebo takrolimus na stimuláciu produkcie sĺz. Psy s abnormalitami očných viečok alebo mihalníc budú vyžadovať chirurgickú korekciu. Ak si všimnete, že si vaše zvieratko počas liečby škrabe oči, bude potrebné nasadiť mu golier, aby sa predišlo ďalšiemu podráždeniu očí a aby sa oko čo najskôr zahojilo. Pacienti majú vo väčšine prípadov konjunktivitídy vynikajúcu prognózu. Stavy ako KCS a imunitne sprostredkované poruchy môžu vyžadovať celoživotnú liečbu.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

23.07.2022