Kokcidióza králikov

Kokcidióza králikov


Kokcidióza je ochorenie, ktoré spôsobuje parazit rodu Eimeria. Existuje niekoľko druhov a podľa toho aký druh chorobu spôsobuje sa delí kokcidióza u králikov na pečeňovú a črevnú.

Táto nákaza je problémom hlavne vo veľkochovoch s väčším počtom jedincov. U bytových králikov je to zriedkavé ochorenie, no môže sa prejaviť u mláďat zakúpených v chovateľských potrebách. Preto je vhodné dať vyšetriť ich trus u veterinára.

Čo je dôvodom ochorenia?
Toto ochorenie sa prejaví pri zlých zoohygienických podmienkach. To je napríklad špinavá podstielka od trusu, kontaminovaná voda trusom, zlá a nevyvážená strava, veľa jedincov na malom priestore, nesprávna teplota a vlhkosť a pod. K nakazeniu prispieva samozrejme aj stres.
Najrizikovejšími skupinami sú mladé jedince v období odstavu (približne vo veku do 10 týždňov) a staré zvieratá so slabou imunitou.

Aké sú klinické príznaky?
Črevná a pečeňová kokcidióza majú podobné príznaky. Črevná kokcidióza je ale závažnejšia. Ochorenie sa prejavuje najskôr skleslosťou, slabosťou, nechutenstvom a chudnutím. Zvieratá trpia bolesťou a kŕčmi v bruchu- majú nahrbený postoj a škrípu zubami. Neskôr nastupuje úporná hnačka, ktorá môže silne zapáchať. Môže sa objaviť aj krv.
Dospelé králiky s dobrou imunitou nemusia mať skoro žiadne príznaky. Chorobu prekonajú bez väčších problémov, no stávajú sa nositeľmi ochorenia.

Aká je terapia?
Kokcídie sa diagnostikujú parazitologickým vyšetrením trusu. Preto je dobré pri tráviacich ťažkostiach králika doniesť jeho trus k veterinárovi. Ten Vám naordinuje lieky a presný postup na preliečenie. Je ale nutné, aby sa dodržiavala správna hygiena a čistili sa aj koterce, pretože v tomto prostredí sa nachádzajú oocysty kokcídií, ktorými sa môžu králiky nakaziť. Na čistenie prostredia môžete použiť amoniak, koncentrovaný hydroxid sodný alebo hydroxid amonný alebo špeciálne komerčné prostriedky na ničenie oocýst (chlór na ich zničenie nepostačuje). Okrem toho je potrebné pravidelne čistenie postieľky a zamedzenie kontaktu králikov s ich trusom. To znamená každý deň zbierať trus a vymieňať podstielku. Králikom je dobré podávať rehydratačné roztoky, probiotiká a prebiotiká na úpravu črevnej mikroflóry.

Aká je prevencia?
Vakcinácia ako prevencia proti kokcidióze sa bohužiaľ nerobí. No tomuto ochoreniu sa dá predísť predovšetkým dobrými zoohygienickými podmienkami. To znamená pravidelné čistenie kotercov, zabezpečenie vhodnej teploty a vlhkosti prostredia, nepreplňovať koterce veľkým množstvom jedincov, podávať kvalitnú a vyváženú stravu atď. Mláďatá odstavovať v správnom čase a správnym postupom. Nevystavovať zvieratá zbytočnému stresu. Dobré je používať aj doplnky výživy ako sú prebiotiká a probiotiká a prípravky, ktoré stabilizujú pH v žalúdku a tým pomáhajú tráveniu.

Antikokcidiká sa neodporúčajú podávať preventívne, pretože na ne vzniká rezistencia!


VITAMÍNY A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY



Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová