Kastrovať či nekastrovať pred prvým vrhom?

Kastrovať či nekastrovať pred prvým vrhom?


Určite ste sa už stretli s názorom, že každá fenka či mačka by mala mať aspoň raz za život šteniatka/mačiatka. Poniektorí tvrdia, že je to nutné kvôli dobrému vyvinutiu pohlavných orgánov a mliečnych žliaz. Ďalší hovoria, že sa takto predíde riziku rakoviny mliečnych žliaz a maternice.

Tento názor je však zastaralý a dá sa považovať za mýtus. Podľa výskumov a štatistík je to práve naopak. Čím skôr dáte svojho miláčika kastrovať, tým je riziko vzniku pyometry (zápalu maternice) a nádoru mliečnej žľazy nižšie. Toto riziko je najnižšie v prípade kastrácie ešte pred prvou rujou. Samozrejme mláďa už musí mať určitý vek, aby boli aj orgány dostatočné vyvinuté.
Kastrácia má mnoho zdravotných benefitov, ktoré sú popísané v článku venovanom práve kastrácii.

Bohužiaľ ešte aj v dnešnej dobe plnej dostupných informácii (no i dezinformácii) ľudia veria tomuto prežitku. A tak sa zbytočne rodia na svet mačiatka a šteniatka, ktorým sa v tom lepšom prípade hľadajú nové domovy. Väčšinou sa však rozdajú nevedno kam a nevedno komu. Snáď do dobrých rúk... Poniektoré skončia v lese, v kontajneri, v osadách či pred dverami útulkov a veterinárnych ambulancií alebo chovateľských potrieb. V tom najsmutnejšom prípade si života veľmi neužijú a skončia utopené či inak zabité... Pritom stačí jednoducho kastrovať a nečakať kým samicu niekto nakryje a ona porodí nechcené mláďatá.

To ako to vyzerá v útulkoch, ktoré sú preplnené, a na uliciach, kde je kopa zvierat čakajúcich na záchranu, je spôsobené ľahkovážnym prístupom poniektorých „majiteľov“. Ak sa raz niekto rozhodne mať zviera, mal by sa k tomu postaviť zodpovedne. Okrem stravy je potrebné zabezpečiť mu aj zdravotnú starostlivosť a zamedziť zbytočnému rozmnožovaniu. Samozrejme ak sa nejedná o chovné zvieratá, poprípade ak majú nejaký zdravotný problém, ktorý bráni v kastrácii.

Preto prosím pred tým , než sa budete riadiť rôznymi mýtmi či tvrdeniami, porozprávajte sa najskôr s Vašim veterinárnym lekárom. Ten Vám poradí, čo je pre Vášho miláčika najlepšie.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová