Jedovaté rastliny I.

Jedovaté rastliny I.

Mnohí majitelia zvierat pestujú rôzne rastliny či už v interiéri alebo vonku. Často si však neuvedomia, že niektoré sú veľmi nebezpečné pre ich domácich miláčikov. Divo žijúce zvieratá sa jedovatým rastlinám vyhýbajú na základe skúsenosti a predávania si informácii z generácie na generáciu. No našim zdomácneným miláčikom nemá kto túto informáciu predať.

Rokmi, kedy boli kŕmené ľuďmi a len jedlom, ktoré im neuškodí, stratili tento pud. Často sa stane, že rastlinu požerú len omylom, z nudy alebo pri hre. Ohrozené sú hlavne mláďatá, ktoré majú tendenciu okusovať všetko čo vidia a s čím sa dá hrať.

Okrem toho si treba dávať pozor aj pri mačkách, tie jednak vyhľadávajú trávnaté rastliny, kvôli odstraňovaniu chlpov zo žalúdka, navyše sú pre ne predmety, ktoré sa hýbu veľmi atraktívne. Pri mačkách nepomôže ani premiestnenie rastlín na vyššie miesta, pretože sa dostanú takmer všade.

Rizikom je aj voda v črepníku alebo vo váze z niektorých rastlín, ktorú môžu zvieratá vypiť.

V tabuľke nájdete niektoré izbové rastliny, ktoré sú pre našich miláčikov jedovaté a klinické príznaky otravy týmito rastlinami.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová