Hypoalergénne diéty pre zvieratá

Hypoalergénne diéty pre zvieratá

Tak ako ľudia aj zvieratá trpia rôznymi alergiami. Jednou z nich je aj alergia na potraviny. Prejavy alergie sú rozmanité. Je to napríklad nesezónne svrbenie, začervenanie uší, vyrážky na koži, vypadávanie srsti, hnačky a zvracanie. Alergia sa môže prejaviť aj po niekoľkých rokoch. Potravinová alergia je ťažko klinicky rozpoznateľná od potravinovej intolerancie. Potravinová alergia je spojená s imunitnou hyperreakciou, zatiaľ čo potravinová intolerancia je neschopnosť rozložiť určité zložky krmiva v tráviacom trakte. Liečba je však rovnaká a to vyhýbať sa takým zložkám krmiva, na ktoré je zviera alergické alebo ho nevie spracovať. Najčastejšími alergémni a ťažšie stráviteľnými potravinami sú kuracie, hovädzie, rybacie mäso, vajíčka, mliečne výrobky, obilniny (kvôli lepku), sója a podobne. Potravinová alergia býva často (ale nemusí byť) spojená s prekonaným zápalom tráviaceho traktu. Ďalším dôvodom je kŕmenie nekvalitnými krmivami, ktoré obsahujú veľké množstvo potencionálnych alergénov.

Na liečbu, ale aj diagnostiku potravinových alergií a intolerancií sa používajú hypoalergénne diéty. Tie obsahujú zložky, ktoré nedokážu vyvolať imunitnú odpoveď a tým pádom ani alergiu. Nazývajú sa hydrolyzované proteíny. Ďalej sa skladajú z potravín, s ktorými sa zvieratá tak nestretávali a preto sana ne ešte nevytvorila alergia. Sú to napríklad jahňacie mäso, losos, teľacie mäso, pštrosie mäso, kengurie mäso, divina a tak ďalej. Tieto diéty sa vyhýbajú zložkám, ktoré bývajú častými alergénmi alebo sú ťažko stráviteľné. Ďalšími komponentami sú ryža a zemiaky, ktoré obsahujú minimum lepku. Hypoalergénne diéty obsahujú čo najmenšie množstvo zložiek, aby sa minimalizovalo riziko vzniku alergií. Ďalej môžu obsahovať aj látky eliminujúce prejavy alergií a zápalu. Sú to napríklad vitamín A a E, ω-3 mastné kyseliny, zinok a podobne. Často obsahujú aj ingrediencie pre lepšie trávenie- vlákninu, prebiotiká a probiotiká.

Dôležité je tiež podotknúť, že diéta, ktorá je hypoalergénna pre jedno zviera nemusí byť hypoalergénna pre iné. Závisí to od toho na čo je zviera alergické a podľa toho zvoliť vhodnú diétu.

Ponuka liečebných diét


Autor: MVDr. M. Dobisová