Hnačka u zvierat

Hnačka u zvierat

Hnačka je signálom, že niečo nie je v poriadku. Je to obranný mechanizmus, kedy sa organizmus snaží očistiť od nadbytočných alebo toxických látok. Ak trvá príliš dlho, môže byť zvieratko dehydrované a krv v stolici signalizuje vážnejšie poškodenie čreva. Prvou voľbou pri jej výskyte je podanie absorpčnej látky, ktorá na seba naviaže toxíny, nečistoty a pomôže ich vylúčiť z organizmu.

Príčiny môžu byť rôzne.

V prvom rade sa pozrieme čo dané zviera konzumuje. Dávame pozor na laxatívne pôsobiace krmivo, u psov napríklad kŕmenie vnútornosťami (slezina). Ďalej sa môže stať, že krmivo obsahuje toxíny, môže byť kontaminované mikróbmi alebo choroboplodnými baktériami. Väčšina psov má dobré detoxikačné schopnosti a strávi aj staršie menej kvalitné mäso, ale niektoré plemená, ako napríklad kólie alebo malé izbové psíky, sú citlivejšie. Na rozdiel od psov, mačky majú slabú detoxikačnú schopnosť, sú veľmi vyberavé a často citlivé na kvalitu krmiva. Najvhodnejšia je pre nich čerstvá živá potrava – myši a vtáky. To ale nie je možné v domácich podmienkach vždy zabezpečiť a preto je krmivo častou príčinou zdravotných porúch.

Infekčné hnačky najčastejšie spôsobujú parazity (napríklad kokcídie, giardie) a ohrozujú predovšetkým mláďatá. Rovnako aj rôzne baktérie a vírusy môžu spôsobovať hnačky u zvierat. Predchádzajte týmto problémom pravidelným odčervovaním, aspoň v intervale troch mesiacov, prípadne podľa rady veterinárneho lekára. Na liečbu hnačky sú najlepšie prípravky s obsahom humínových kyselín, ktoré majú aj množstvo iných zdraviu prospešných účinkov. Detoxikujú organizmus, zlepšujú imunitný systém, pôsobia na celé trávenie a majú aj protizápalové účinky.

PROBIOTIKA

Múdrosti starého gazdu: Na prevenciu kokcidiózy vám pomôže aj ocot. Stačí 1 poldecový pohárik na 5 litrov vody.

PORUCHY TRÁVENIA A HNAČKY