Dilatácia a volvulus žalúdka (rozšírenie a pretočenie žalúdka)

Dilatácia a volvulus žalúdka (rozšírenie a pretočenie žalúdka)


Čo je to dilatácia a volvulus žalúdka (gastric dilatation-volvulus GDV)?

Je to perakútny stav, ktorý si vyžaduje okamžitý zásah veterinára. Dilatácia znamená rozšírenie žalúdka. Volvulus je pretočenie či zauzlenie. GDV syndróm sa vyskytuje v dvoch formách. Buď ako samostatná jednoduchá dilatácia alebo dilatácia komplikovaná zauzlením žalúdka. Klinické príznaky sú rozdielne.

Aké sú symptómy syndrómu GDV?

Jednoduchá dilatácaia žalúdka sa prejavuje zväčšeným bruchom, dávením a apatiou. Pri komplikovanej forme s rozvinutým zauzlením žalúdka sa okrem zväčšenia brucha objavuje nadúvanie a progresívne zhoršovanie celkového zdravotného stavu.

Aké sú príčiny a predispozície k tomuto syndrómu?

Dilatácia žalúdka sa pozoruje najčastejšie u mladých zvierat, predovšetkým šteniat, všetkých plemien. Príčinou je nadmerný príjem krmiva, kvasenie krmiva v žalúdku alebo hltavý spôsob jedenia, pri ktorom sa do žalúdka dostáva veľké množstvo vzduchu. Zväčša sa po odgrgnutí alebo zvracaní zvieraťu uľaví. Dilatácia komplikovaná zauzlením sa vyskytuje predovšetkým u veľkých a gigantických plemien stredného a vyššieho veku. Ďalším faktorom je hlboký hrudník. Predispozíciu na GDV syndróm majú napr. nemecká doga, doberman, nemecký ovčiak, rotvajler, bernský salašnícky ovčiak, írsky vlkodav a podobne. Nie je však vylúčený ani u malých plemien psov.

Aká je prevencia?

Dôležitá je predovšetkým pravidelná, kvalitná, vyvážená a zdravotne nezávadná strava. Jedlo musí byť čerstvé bez znakov kvasenia. Pretože to môže zvyšovať množstvo plynov v žalúdku a spôsobiť jeho zväčšenie. U šteniat a jedincov, ktoré tento syndróm prekonali je vhodné rozdeliť krmivo aspoň do 3 kŕmnych dávok za deň. Porcie budú menšie a tak je tu menšie riziko preplnenia žalúdka. Ďalej je dobre dodržiavať pravidlo aspoň pol hodiny pred a po jedle nechať zviera v kľude. Rýchly pohyb môže spôsobiť zauzlenie žalúdka. Takisto sa neodporúča po najedení jazda autom. Ak by ste nevedeli tieto opatrenia dodržať je vhodnejšie kŕmnu dávku presunúť na neskôr alebo ju nepodať vôbec. Takisto aj hltavé pitie a nadmerné pitie vody môže byť rizikom. Ak prechádzate na iný typ stravy poprípade inú značku granúl, prechod musí byť plynulý a postupný.

Dodržiavaním správnych stravovacích návykov a režimových opatrení znížite riziko vzniku GDV syndrómu.


LIEČEBNÉ DIÉTY


KRMIVÁ


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová