COVID-19 a zvieratá

COVID-19 a zvieratá

V súvislosti s pandémiou, ktorú spôsobuje nový koronavírus, veľa ľudí zbytočne panikári a čo je ešte horšie- zbavujú sa svojich domácich miláčikov. Je to však nutné a hlavne správne? Na stránke Komory veterinárnych lekárov Slovenskej republiky nájdete obšírnejšie informácie o tomto ochorení a jeho dopadu na zvieratá. Ako sa teda správať k našim miláčikom a aké riziko pre nás predstavujú?

Môžem sa nakaziť od svojho psa, mačky či iného domáceho zvieraťa?
Predpokladá sa, že tento nový vírus pochádza zo zvierat a tak majú ľudia strach, že sa nakazia. Áno, sú hypotézy o tom ako nový vírus vznikol a že zdrojom nákazy je pravdepodobne netopier. Zatiaľ sa však nepotvrdil ani jeden prípad, že by sa človek nakazil od svojho domáceho zvieraťa, poprípade voľne žijúcej zveri. Podľa zatiaľ zistených informácií sa vírus prenáša len z človeka na človeka kvapôčkovou infekciou.
Je však dôležité upozorniť na zvýšenú hygienu. Vírusové častice sa totižto môžu zachytiť aj na zvieratách a vydržať na srsti určitú dobu. Preto je potrebné pravidelne umývanie rúk pred a po manipulácii s Vašimi miláčikmi, s ich jedlom a potrebami pre ne. Takto sa obmedzí riziko prenosu vírusu prostredníctvom predmetov a zvierat.

A čo zvieratá a koronavírusové ochorenia?
Áno aj domáce zvieratá taktiež trpia ochoreniami, ktoré spôsobujú koronavírusy. Postihujú rôzne orgánové systémy. Sú to však iné skupiny týchto vírusov, ktoré sú druhovo špecifické. Týmito vírusmi sa preto ľudia nedokážu nakaziť.

Čo ak mám choré zviera? Môžem s ním ísť k veterinárovi?
Komora veterinárnych lekárov nechala na vlastnom uvážení či veterinári budú alebo nebudú ordinovať. Drvivá väčšina veterinárov však naďalej ordinuje, no za určitých podmienok. Niektorí pozmenili ordinačné hodiny. Pacientov samozrejme prijímajú. Prosia však majiteľov, aby preventívne zákroky odložili na neskôr a chodili len s akútnymi prípadmi. Takisto je dôležité dbať na hygienu a bezpečnosť lekárov a ostatného personálu a samozrejme aj na svoju. Preto vždy choďte s rúškom, dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť a príďte sami ak je to len trochu možné. Veľa lekárov zriaďuje objednávacie systémy, aby sa predišlo kumulácii ľudí v čakárni. Najlepšie je navštíviť webovú stránku konkrétneho veterinárneho lekáraazistiť si ako funguje v tomto núdzovom režime, poprípade sa informujte telefonicky.

Môžem venčiť psa?
Samozrejme psy potrebujú ísť von, aby sa vybehali a vykonali potrebu. Je však na mieste vyhýbať sa veľkým skupinám ľudí. Venčenie skráťte na minimum. Dodržujte zásady hygieny. Nenechávajte výkaly len tak ležať na tráve či nebodaj na chodníku. Aj tie sú zdrojom nákazy (nie konkrétne tohto koronavírusu, no mnohých iných áno). Po každom venčení si umyte ruky. Ak chcete, aby sa Váš chlpáč vybláznil, choďte s ním radšej do lesa. Tam je dosť pravdepodobné, že nikoho nestretnete a čerstvý vzduch určite neuškodí ani Vám :)

Ako sa mám správať ak som chorí?
Ak je majiteľ nachladený, poprípade má podozrenie na COVID-19, je vhodné dodržiavať ešte prísnejšie hygienické opatrenia. Určite sa so svojim miláčikom nemaznajte, nebozkávajte ho a nedeľte sa s ním o svoje jedlo. Ruky si umývajte ešte častejšie. Najlepšie je prenechať starostlivosť na iného člena rodiny alebo známeho, ktorý je zdravý a je ochotný postarať sa o Vášho miláčika.

Keďže ešte nemáme dostatočné množstvo informácii o tomto víruse, opatrnosť je na mieste. Je potrebné chrániť zdravie Vás aj Vášho zvieraťa. Netreba si však opatrnosť mýliť so strachom a zbavovaním sa zodpovednosti. Buďme ohľaduplní, zodpovední a vnímaví nie len voči iným ľuďom, ale aj zvieratám. Pretože príroda sa nám týmto snaží niečo naznačiť.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová