Čistenie uší psov a mačiek

Čistenie uší psov a mačiek

Existuje mnoho plemien psov a mačiek, ktoré sa odlišujú svojim vzhľadom. Rozlišujú sa aj v tvare uší a od toho sa odvíja aj starostlivosť o ne. Základná hygiena je však rovnaká. Aspoň raz týždenne by sme mali skontrolovať čistotu a vzhľad uší. Zdravé ucho má ružovú farbu, má fyziologickú teplotu, ušný maz sa tvorí v primeranom množstve a je bez zápachu.

Pri zápale ucha je ucho začervenané, opuchnuté, na dotyk je bolestivé a má zvýšenú povrchovú teplotu. Ušný maz má zmenenú farbu a konzistenciu a môže zapáchať. Zviera trepe hlavou, škrabe sa a otiera hlavu o stenu či iné predmety. K týmto zápalom dochádza u niektorých plemien častejšie. Existuje takzvaná plemenná predispozícia. Vyskytuje sa predovšetkým u psov s dlhými zvesenými ušami a so zvýšenou tvorbou mazu ako je napríklad zlatý retríver, baset, kokeršpaniel, pudel a podobne. Nemecký ovčiak má zase dlhý ušný kanál a tak je samočistiaca schopnosť obmedzená. U plemien so vzpriamenými ušami je zase vyššia pravdepodobnosť vzniku cudzích telies (v lete sú to predovšetkým trávnaté osiny). Vyššiu náchylnosť k zápalom majú aj alergici. Títo jedinci si vyžadujú zvýšenú pozornosť čo sa týka uší a častejšie čistenie.


Na čistenie úší psov a mačiek existuje mnoho prípravkov. Najčastejšie sú to spreje a kvapky do uší. Väčšina je opatrených nadstavcom s trubičkou, ktorú môžete opatrne zaviesť do ušného otvoru, nie však príliš hlboko. Prípravok sa tak dostane hlbšie do ušného kanála. Na trhu sú aj utierky poprípade vatové násadce na prsty nasiaknuté látkami na čistenie uší. Základom týchto prípravkov sú látky, ktoré ušný maz rozpustia a pomôžu tak k ľahšiemu odstráneniu tohto mazu z hlbších častí vonkajšieho zvukovodu. Okrem nich môžu tieto prípravky ďalej obsahovať aj antimikrobiálne a dezinfekčné látky a látky na podporu hojenia rán a ukľudnenie sliznice zvukovodu. Výber prípravku závisí od konkrétneho problému zvieraťa. Na obyčajné odstránenie zvýšeného množstva mazu stačia prípravky, ktoré obsahujú len rozpúšťadlo. Ak však je už ucho zapálené je vhodné použiť prípravok aj s dezinfekčnou a antimikrobiálnou látkou a látkami na podporu hojenia rán.


Presný postup ako správne vyčistiť uši nájdete v tomto videu. Ako čistiť uši zvieratkám


Prípravok na čistenie uší pre psy a mačky by mal mať fyziologickú teplotu, aby aplikácia pre zviera nebola nepríjemná. Preto, ak tieto prípravky boli skladované na chladnejšom mieste, je dobré ich pred aplikáciou zahriať v ruke. Na čistenie sa neodporúča používať vatové tyčinky! Pri nesprávnej manipulácii môže dôjsť k poraneniu sliznice ušného kanála. Navyše vatovými tyčinkami sa ušný maz skôr zatlačí hlbšie do zvukového kanála a tým sa vytvorí zátka, ktorá spôsobí zápal. Poprípade môžete zatlačiť aj cudzie teleso až k bubienku a tým pretrhnúť ušný bubienok. Niektorým plemenám rastú krátke pichľavé chlpy vo vnútri vonkajšieho zvukovodu ako je to napríklad u bišonov, yorkšírov, teriérov, maltezákov, pudlíkov a podobne. Tieto chlpy je potrebné vytrhať pred samotným čistením, pretože môžu jednak dráždiť sliznicu zvukovodu a jednak spolu s ušným mazom vytvoriť zátku a tak spôsobiť zápal. Toto trhanie je pre zviera dosť nepríjemne. Niektorí majitelia to zvládnu sami doma, iní to radšej prenechajú veterinárom poprípade im tento úkon urobia v strihacom salóne.

Pravidelne kontrolujte Vášmu miláčikovi aj stav ušiek. Zanedbaná starostlivosť môže viesť až k chronickým zápalom a následnému ohluchnutiu zvieraťa. Starostlivosť však musí byť primeraná, pretože aj časté a hlavne nepotrebné čistenie môže dráždiť uši, narušovať prirodzenú mikroflóru a zloženie v ušnom prostredí a tým vyvolať zápaly. Uši majú samočistiacu schopnosť, a preto treba čistiť uši len v odôvodnených prípadoch. Ak si nie ste istý či a ako často máte čistiť Vášmu miláčikovi ušká, obráťte sa na Vášho veterinárneho lekára.


Prípravky na uši


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová