Ako posilniť imunitu u zvierat II.

Ako posilniť imunitu u zvierat II.


V minulom článku sme písali o tom ako môžete podporiť imunitu Vašich zvierat bežnými a pravidelnými úkonmi. Ďalší spôsob ako ešte viac posilniť imunitu sú aj výživové doplnky.

IMUNITA

Medzi tie patria napríklad probiotiká a prebiotiká. Probiotiká sú pre telo prospešné baktérie, ktoré jednak napomáhajú správnemu tráveniu no hrajú aj dôležitú úlohu v imunite. Prebiotiká je strava pre tieto baktérie. Najvhodnejšie je vyberať si probiotiká a prebiotiká vyrobené extra pre Vaše zvieratko, pretože každý druh zvierat má iné zloženie baktérií v črevách. Nezabúdajte na ne ani pri užívaní antibiotík.

PROBIOTIKÁ

Súčasťou črevnej mikroflóry sú aj kvasinky. Dobrou variantou sú pivovarské kvasnice. Tie sú takisto zdrojom vitamínov skupiny B a preto pomáhajú podporiť aj chuť do jedla. Je dobré ich dopĺňať aj pri nechutenstve, po rôznych ochoreniach, poprípade aj zároveň s antibiotikami alebo inými liekmi, ktoré by mohli mať negatívny dopad na mikróby v tráviacom trakte.

Ďalšou možnosťou je užívanie beta glukánu. Je to výťažok z hlivy ustricovej. Beta glukán aktivuje bunky imunitného systému a zlepšuje ich funkciu. Okrem toho, že zlepšuje obranyschopnosť voči rôznym infekčným patogénom, pomáha aj v boji s alergiami či nádorovými ochoreniami.

V chladnejšom období, keď hrozí väčšie riziko prechladnutia, môžete dopĺňať stravu aj rôznymi multivitamínovými a minerálnymi preparátmi na podporu imunity. Tie sú vhodné aj v období ochorenia či rekonvalescencie. Pomáhajú rýchlejšie sa zotaviť z choroby.

Omega-3-mastné kyseliny sú takisto vhodné na podporu imunity. Zamedzujú zápalovým procesom. Sú dobré aj pri ochoreniach kože rôzneho pôvodu. Podporujú správnu funkciu mozgu, kĺbového aparátu a tráviaceho traktu. Veľmi bohatým zdrojom týchto kyselín je rybí olej. Môžete ho pridávať každý deň priamo do stravy svojho miláčika.

Na trhu je množstvo ďalších rôznych prípravkov na podporu imunity pre zvieratá. Obsahujú aminokyseliny, peptidy, nukleotidy, antioxidanty, vitamíny, minerály, výťažky z liečivých rastlín a podobne. Všetky tieto zložky rôznym spôsobom podporujú imunitu. Je už len na Vás čo si vyberiete.

Samozrejme vždy sa poraďte so svojim veterinárnym lekárom, či je vhodné k liekom, ktoré Váš miláčik dostáva, podávať jednotlivé preparáty. Poprípade aké prípravky sú najlepšie pre neho vzhľadom na jeho zdravotný stav. Nezabúdajte však na prirodzenú podporu imunity, ktorú sme rozoberali v prvej časti článku. Je to základ pre správne fungovanie imunitného systému a ani najlepšími prípravkami to nenahradíte.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová

Tip od nás:

Enteromicro 32tbl:

Beta glukan:

Olej lososvý:

11.3. 2021