AKO ODHALIŤ CUKROVKU U MAČKY a jej príčiny

AKO ODHALIŤ CUKROVKU U MAČKY a jej príčiny

Mačka je jedno z najsilnejších domácich zvierat, ktoré na sebe nenechá nič spozorovať a to vrátane ochorenia, prípadne bolesti. Cukrovka u mačiek je ochorenie, ktorého rast sa medziročne vyjadruje dvojciferným číslom, čo rozhodne nie je lichotivé zistenie. Každý správny majiteľ mačky pozná jej stravovacie a pitné návyky a tak vie v nich odpozorovať prípadné zmeny. Odborníci často radia, aby si ľudia všímali čokoľvek odlišné, čo ich zviera robí. Často je to neškodná odchýlka od bežného spôsobu života, ale čas od času tak zachytíte jeden z prvých príznakov ochorenia.


Aké sú teda príznaky začínajúcej cukrovky u mačky? Ako prvé si môžete všimnúť zvýšeného smädu a močenia, čomu však mnohí majitelia mačiek nevenujú dostatok pozornosti a obzvlášť nie, ak sa to prejavuje v letných mesiacoch, čo pripisujú vyšším teplotám a potrebe väčšieho príjmu tekutín. Frekvenciu močenia ustriehneme iba v prípade, že sme s mačkou po celý deň, čo však väčšinou nie je pravidlom a pri vonkajších mačkách je to doslova nemožné. Potom nastupuje ďalší príznak, ktorým je celková slabosť mačičky. Následne sa často prejavuje aj strata hmotnosti a to aj napriek tomu, že mačička prijíma rovnaké, či dokonca aj vyššie množstvo potravy. Uvedené príznaky však nemusia byť priamo príznakom diabetes, ale aj napríklad vnútornej infekcie, ktorá zostala neliečená a v prípade straty hmotnosti je potrebné zvážiť aj možné napadnutie parazitmi.


Ako sa prejavuje cukrovka v pokročilom štádiu? Tu sú už príznaky jednoznačné a ťažko si ich pomýlime s inou chorobou. Už k existujúcim si musíme prirátať ešte totálne zoslabnutie, problémy s chôdzou (predovšetkým zadné nohy bývajú ohnuté) a častý je aj výskyt šedého zákalu. Ale najväčšie nebezpečenstvo číha v podobe diabetickej ketoacidózy, ktorá je častým príznakom práve ochorenia diabetes mellitus. Prejavuje sa napríklad ako silná až extrémna dehydratácia, nechutenstvo, strata hmotnosti, zvracanie, hnačka a dokonca aj v podobe dýchacích problémov.

Toto bolo iba niekoľko základných a charakteristických príznakov cukrovky u mačiek. Samozrejme konečnú diagnózu potvrdí až veterinárny lekár na základe vyšetrenia moču a krvi, ktoré diabetes potvrdia, alebo vyvrátia.


Príčiny cukrovky u mačičky

Ako sme povedali v úvode, tak trend je neúprosný a počet mačiek, ktoré postihol diabetes neustále narastá. Aby sme dokázali správne predchádzať vzniku tohto ochorenia, tak je nevyhnutné vedieť, čo presne ho spôsobuje. Toto poznanie je potrebné pre predchádzanie ochorenia, ktoré v zárodku nebolí a možno preto ostáva často neodhalené.

Viete teda čo vedie mačky ku ochoreniu diabetes mellitus? Prinášame vám niekoľko rizikových faktorov, ktoré treba sledovať:

- Nedostatok pohybu a s tým spojená obezita a príjem potravy s nízkym obsahom bielkovín a naopak s vysokým obsahom tukov a sacharidov. Najbežnejšia cukrovka u mačiek je práve tá 2. typu, čo je v podstate dobrá správa, pretože ak správne podchytíme ochorenie a tomu prispôsobíme stravu a pohyb, tak je tu vysoká šanca, že sa ochorenie dostane do remisie. Avšak ak je liečba zanedbaná, tak je mačka odkázaná na doživotný prísun inzulínu. Pri cukrovke druhého typu totiž organizmus mačky produkuje dostatok inzulínu, avšak organizmus sa voči jeho pôsobeniu stáva odolným a buduje sa tak inzulínová rezistencia.

- Pri cukrovke typu 1 sa často stáva, že mačička trpí autoimunitným ochorením, pričom jej vlastný imunitný systém napadne a zlikviduje bunky, ktoré sú zodpovedné za výrobu inzulínu. Tento typ cukrovky je bežný viac u psíkov, ale čoraz častejšie je zaznamenávaný jeho výskyt aj v prípade mačiek. Zviera je doživotne odkázané na prísun inzulínu a diétnu stravu s minimom sacharidov.

- Menej často, ale predsa sa u mačičiek objavuje aj pankreatidída, čo je v podstate zápal podžalúdkovej žľazy. Tento zápal je schopný zničiť veľké množstvo tkaniva a to až do takej miery, že orgán nie je schopný produkovať dostatok, prípadne žiadny inzulín. Nanešťastie tento zápal sa prejavuje veľmi nešpecificky a často sa zamieňa s inými ochoreniami. Letargia a nechutenstvo sú predsa len veľmi široký pojem a pokiaľ sa nevykonajú špecifické testy, tak nie je možné potvrdiť diagnózu. Mačky zasiahnuté týmto zápalom a následne cukrovkou, budú zrejme potrebovať inzulín doživotne.

- Za cukrovkou môže byť aj nadmerné užívanie niektorých liekov a to predovšetkým tých, ktoré patria do skupiny glukortikosteroidov. Tieto lieky sa používajú na liečbu napríklad mačacej alergie, dýchacích problémov, či rôznych druhov zápalov. Pri malých a krátkodobých dávkach sú to lieky bezpečné, takmer bez vedľajších príznakov. Avšak pri dlhodobom užívaní je tu vysoké riziko vzniku cukrovky. Dobrá správa je, že táto cukrovka je veľmi často iba dočasná a po vysadení liekov a následnej stravy chudobnej na sacharidy sa produkcia inzulínu sama ustáli.

- Cukrovka môže byť aj ako príznak iného ochorenia a v tomto prípade napríklad Cushingovho syndromu. Jedná sa o Hyperadrenokorticizmus, ktorý je typický nadmernou produkciou niektorých hormónov a v tomto prípade je to kortizol. Ak je ho v tele mačičky mnoho, tak v podstate dosť výrazne blokuje činnosť inzulínu. U mačiek je Cushingov syndróm veľmi vzácny, ale predsa len sa vyskytuje. Najčastejšie je ako prvá diagnostikovaná cukrovka a až následne sa diagnostikujem Cushing, pretože hladina cukru nereaguje na množstvo dopraveného inzulínu. Viac o Cushingovom syndróme sa dočítate v samostatnom článku.

- A poslednou možnou príčinou cukrovky u mačiek je akromegália, ale tzv. gigantizmus. V tomto prípade je nadmerne produkovaný rastový hormón a to najčastejšie ako odozva na nádor hypofýzy. V takomto prípade je rast mačky v podstate neobmedzený, čo sa prejavuje hlavne na hlave a labkách. Produkcia rastového hormónu zároveň potláča pôsobenie inzulínu a tak je výsledkom práve cukrovka. Liečba je veľmi ťažká a spočíva v doživotnom aplikovaní vysokých dávok inzulínu.

Civilizačné ochorenia si začínajú svoju cestu raziť aj do ríše zvierat. Život domáceho miláčika je v našich rukách. Ak mačka preberie životný štýl svojho nezdravo žijúceho majiteľa, tak sa pri náprave tejto situácie takmer vždy jedná o výzvu a beh na dlhšiu trať. Odmenou pre oboch však bude mnoho šťastných spoločných rokov.




Zdroj: www.zvieratka.pravda.sk