Aké sú možnosti ochrany pred kliešťami?

Aké sú možnosti ochrany pred kliešťami?


Sezóna kliešťov už začala a tak je na čase zaobstarať pre Vášho miláčika niečo na jeho ochranu proti týmto (ale aj iným) parazitom. Ochrana proti kliešťom je dôležitá, pretože kliešte prenášajú množstvo nebezpečných (dokonca aj smrteľných) chorôb. Látky v antiparazitikách majú účinok nielen proti kliešťom, ale aj proti iným parazitom, hlavne blchám, no i proti bodajúcemu a lezúcemu hmyzu, svrabu a niektoré účinkujú aj na vnútorne parazity.

Existuje mnoho účinných látok a aplikačných foriem antiparazitík. Ako si teda vybrať?

Čo sa týka účinnej látky, je veľmi ťažké na isto tvrdiť, že tento prípravok je účinný. Je to predovšetkým z toho dôvodu, že si parazity vedia vytvoriť rezistenciu na tieto látky (presne tak ako baktérie na antibiotiká). To znamená, že čím dlhšie sa prípravok komerčne používal, tým je väčšia pravdepodobnosť, že je na neho vyvinutá rezistencia. Ale nie je to pravidlo. Môžete si zvoliť buď prípravky na prírodnej báze - jedná sa o extrakty z rastlín a rôzne silice. Tieto sú najmenej škodlivé jednak pre zviera, ale aj pre ľudí a životné prostredie. Majú aj repelentné účinky. Ich účinok je však najkratší. Alebo si môžete vybrať prípravky s jednou chemickou syntetickou látkou. Tieto pôsobia proti parazitom dlhšie ako tie na prírodnej báze. Za najefektívnejšie sa pokladajú tie, ktoré obsahujú viacero účinných chemických látok. Je to jednak preto, že ak nefunguje jedna látka, môže fungovať druhá, no aj preto, že tieto látky sa navzájom dopĺňajú v mechanizme účinku a zvyšujú tak svoj antiparazitárny efekt. Existujú antiparazitiká aj na fyzikálnom základe účinku. Obsahujú silikónový olej, ktorý parazita obalí a znehybní. Ak sa obávate chemikálii a chcete niečo čo nezapácha, môžete siahnuť po ultrazvukových antiparazitikách. Vyrábajú sa vo forme príveskov a účinkujú približne do vzdialenosti 3 m.

LIEKY PROTI BLCHÁM, KLIEŠŤOM, ČERVOM

Aplikačných foriem je viacero a treba si vybrať podľa potrieb a možností zvieraťa. Ak nemá Váš pes alebo mačka problém s nosením obojka, tak toto je najvhodnejšia a najjednoduchšia voľba. Obojky stačí raz nasadiť a nechať na zvierati po celú dobu jeho účinku. Účinok trvá niekoľko mesiacov. Väčšina obojkov pre mačky má bezpečnostnú poistku. Je to v podstate zoslabená časť obojka, ktorá sa roztrhne ak sa náhodou niekde mačka zachytí. Ďalšia alternatíva sú tzv. spot on prípravky- pipety. Je to tekutina v ampulke. Aplikuje sa tak, že sa rozhrnie srsť medzi lopatkami a vytlačí sa obsah ampulky na kožu. U väčších psov sa môže toto množstvo rozdeliť na 2 miesta- medzi lopatky a na bázu chvosta. Pipety však majú kratší čas účinku (poväčšine približne 1 mesiac). Tieto sú vhodné pre zvieratá, ktoré neznesú obojok alebo ho z nejakého dôvodu nemôžu nosiť. Sú odporúčané aj pre šteniatka, lebo tie z obojka rýchlo vyrastú. Ďalej sú k dispozícii aj tablety s účinkom proti vonkajším parazitom. Dĺžka účinku je asi 3 mesiace. Tieto všetky formy sú vhodné ako prevencia proti parazitom, pretože účinkujú dlhú dobu, no nástup účinku je pomalší. K dispozícii sú aj šampóny, spreje, mechanické rozprašovače, peny a púdre s antiparazitárnym účinkom. Tieto sa používajú skôr vtedy ak už zviera parazity má (jedná sa predovšetkým o blchy). Pretože je tu priamy kontakt látky s parazitom, takže účinok sa dostaví rýchlejšie. No antiparazitárny efekt trvá len cca týždeň.

PRÍPRAVKY PROTI BLCHÁM, KLIEŠŤOM, ČERVOM

Nie je vhodné kombinovať niekoľko účinných látok a aplikačných foriem naraz. Môže to mať nebezpečné následky pre zviera. Takisto nepoužívajte prípravky určené pre psy na mačky. Niektoré chemické látky sú totižto pre mačky toxické.

Ak by sa náhodou vyskytla alergická reakcia - začervenanie, vypadávanie srsti, škrabanie na mieste, kde sa aplikoval prípravok a podobne, vtedy dajte dole obojok a postihnuté miesta umyte so šampónom. Keď sa to nezlepší, vyhľadajte veterinára.

POTREBY NA ODSTRÁNENIE KLIEŠŤOV

Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová

Tip od nás:

Foresto obojok
FORESTO obojok
Fypryst combo FYPRYST comboŠampón BIOPET antiparazitárny
Šampón BIOPET antiparazitárny

6.4. 2021