Adopcia zvieratka II.

Adopcia zvieratka II.


V minulom článku sme sa bavili o tých krajších stránkach adopcie. No bohužiaľ aj táto záslužná činnosť má svoje horšie stránky a nie každý záujemca je ideálny majiteľ.

Prečo niekedy útulky odmietnu adopciu?

Dobrovoľníci z útulku sa venujú zvieratám vo svojom voľnom čase. Starajú sa o nich, kŕmia ich, ošetrujú a dávajú im lásku a to všetko nezištne bez toho, aby čakali niečo na oplátku. Samozrejme im prirastú zvieratá k srdcu a nie je im jedno čo s nimi bude neskôr. Snažia sa im vybrať tie najlepšie a najbezpečnejšie domovy. Preto nedajú psa niekomu kto si predstavuje, že bude mať psa len ako „zvonček“ pri dome a skoro celý deň tento chudák pes strávi zatvorený v koterci alebo pripevnený na reťazi. Poprípade bude naopak na voľno v neohradenom pozemku odkiaľ bude pravidelne utekať. Takisto je nepochopiteľné ak niekto chce mačku, pretože mu už 3 predošlé zrazilo auto. Mačka bude mať voľný výbeh hneď pri frekventovanej ceste a nie sú ochotní to napraviť. Problém s adopciou majú stredné a veľké psy. Dnešný trend je malý kabelkový pes, ktorý veľa nepapá a nezaberá mnoho priestoru. Niektoré majú slúžiť ako lacný „zvonček“ pri dome.

Prečo musím dať vykastrovať adoptované zviera?

Útulky zachraňujú zatúlané, ale hlavne nechcené a vyhodené zvieratá z domov. Drvivá väčšina je výsledkom nezodpovedného správania sa majiteľov, ktorí sa o svoje zvieratá nestarajú. Nedajú ich ani ošetriť, začipovač, zaočkovať, nieto ešte kastrovať. Tieto zvieratá majú samozrejme svoje pudy a tak často utekajú z domu hľadať si partnera na párenie. Takto sa rodia nechcené šteniatka a mačiatka, ktoré ak majú to šťastie, že ich neutopia, sú vyhodené na ulicu, do lesa, poprípade pred útulky alebo veterinárne kliniky v zalepenej krabici, či taške. Útulky sa snažia redukovať populáciu týchto nechcených mláďat práve kastráciou. Pretože čo z toho, že zachránia jedného psa keď ten vzápätí splodí desiatky ďalších nechcených. Táto záchrana by bola nezmyselná. Preto je jednou z podmienok adopcie aj kastrácia. Tá má okrem toho aj mnoho zdravotných benefitov.

Ak si zvieratko nemôžte adoptovať, ale chcete nejako pomôcť, existuje aj tzv. dočasná opatera. To znamená, že si zvieratko zoberiete domov na určitú dobu, pokiaľ ste schopní a ochotní sa o neho starať. Poprípade môžete útulkom prispieť materiálne či finančne.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová