Adopcia zvieratka I.

Adopcia zvieratka I.


Rozmýšľate nad tým, že by ste si chceli zaobstarať nejakého spoločníka? Je Vám jedno aké to bude plemeno a či je čistokrvné? Poprípade si zviera s papiermi nemôžete dovoliť? Tak si ho adoptujte :)

Prečo si adoptovať zviera z útulku?

Najpodstatnejší dôvod prečo si zobrať zvieratko z útulku je asi ten dobrý pocit darovať niekomu domov a lásku. Okrem toho však máte garantované to, že bolo zvieratko veterinárne vyšetrené (u mačiek je to predovšetkým na veľmi nákazlivé infekčné ochorenia ako je FIV a FeLV) a je začipované, odčervené a zaočkované. Poniektoré už aj vykastrované. Je to hlavne z toho dôvodu, že bez týchto úkonov by bolo príliš riskantné pustiť zatúlané zviera medzi ostatné, aby sa nenakazili. Nemusíte sa ani báť, že si domov odnesiete nejaké kliešte alebo blchy. Aj na to si v útulkoch dávajú pozor. A to je ďalšia výhoda zvieraťa z útulku oproti kúpe z množiarne. No a okrem týchto benefitov získate predovšetkým oddaného a vďačného spoločníka.

Ako si vybrať konkrétneho útulkáča?

V tomto bode veľa ľudí nechápe, že si nemôžu vyberať na základe výzoru a roztomilosti. Bohužiaľ v útulku sa nájdu aj týrané a zúbožené dušičky, ktoré si vyžadujú špeciálny prístup. A ten im nevie ponúknuť každý. Určite je potrebné vyberať podľa Vášho životného štýlu, či ste aktívnejší a koľko času môžete zvieratku venovať. Napríklad malé hravé šteniatko nie je vhodný spoločník pre staršie osoby. Starí a handikapovaní jedinci zase potrebujú špeciálnejšiu starostlivosť. Týrané a ustráchané zvieratá určitý prístup. Niektoré jedince neznesú iné zvieratá svojho druhu, iné zase takú spoločnosť milujú. Podaktorí zase nemajú radi iné zvieratá alebo dokonca deti.

Väčšina útulkov a záchranných staníc má svoje stránky s albumami zvieratiek, kde nájdete popis povahy jednotlivých útulkáčov. Okrem toho v útulku pracujú dobrovoľníci, ktorí tieto zvieratá poznajú najlepšie. Tí Vám veľmi radi poradia, ktorý pes alebo mačka je pre Vás najideálnejší.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová