ADOPCIA STARŠIEHO ZVIERATKA

ADOPCIA STARŠIEHO ZVIERATKA


November je mesiacom adopcie starších domácich zvierat, ktorý ma ľuďom pripomenúť, že v útulkoch a zvieracích depozitoch čaká mnoho starších psíkov a mačičiek na nový domov. Mnohí ľudia chodia do útulkov a záchranných staníc a vyberajú si šteniatka a mačiatka, ktoré sú maličké, roztomilé a ktoré im rastú pred očami. Bohužiaľ to dosť sťažuje adopciu starších domácich zvierat, ktoré ostávajú nepovšimnuté. V tomto článku sa dozviete niekoľko dôvodov, prečo by ste sa mali nabudúce poobzerať po staršej mačičke alebo psíkovi, keď sa budete cítiť pripravení prijať do svojej rodiny chlpatého priateľa.

1. Pri starších zvieratách platí, že čo vidíte, to dostanete. Už dávno vyrástli do svojej plnej veľkosti a majú vyvinutú osobnosť. Nebudete sa musieť zamýšľať nad tým, či vekom nezískajú nejaké nepriaznivé správanie. Pred adopciou budete tiež oboznámení, či majú nejaké zdravotné problémy, ktoré si vyžadujú dodatočné náklady alebo starostlivosť, a či sa dobre znášajú so psami, mačkami, deťmi a podobne. Inými slovami, pravdepodobnosť akýchkoľvek prekvapení po osvojení staršieho domáceho zvieraťa je veľmi malá.

2. Domáce zvieratá v seniorskom veku sú väčšinou už vycvičené, resp. zvyknuté na pobyt v domácnosti. Staršie psy pravdepodobne nebudú mať vo vnútri špinavé nehody, pretože veľa z nich má hygienické návyky, ani nebudú hrýzť a ničiť veci. Staršie mačky sú 100% naučené na toaletu, sú pokojnejšie a nemali by vám škriabať nábytok. Väčšina starších psov už bola naučená povely, ako napríklad "sadni", "ľahni", "zostaň".

3. Staršie zvieratá si vyžadujú oveľa menej pozornosti ako šteniatka a mačiatka. Šteniatka a mačiatka majú tendenciu celý deň sa bez prestávky hrať, až kým nezaspia od vyčerpania, aby sa o dvadsať minút neskôr prebrali a boli pripravené na ďalšie kolo hry. Staršie mačky a psy sú oveľa spokojnejšie, keď môžu relaxovať na vašich kolenách alebo vedľa vás na gauči. Samozrejme, mnohé z nich sa radi občas zahrajú, ale keďže majú menej energie, unavia sa oveľa rýchlejšie. Nepotrebujú také dlhé prechádzky ako mladé aktívne psy, čím si ušetríte podstatne veľa času. Takisto sú už zvyknuté na ľudský rozvrh a nemali by vás počas noci obťažovať kvôli jedlu, hre alebo nutnosti vykonať potrebu. Keďže nemusíte tráviť väčšinu času upratovaním po svojom novom domácom miláčikovi, budete mať viac času na to, aby ste sa s ním maznali, oddychovali alebo sa zabávali.

4. Mnohí ľudia považujú staršie domáce zvieratá v útulkoch za "problémové zvieratá". Predpokladajú, že keďže sa ich vzdala predchádzajúca rodina, tak s nimi niečo nie je v poriadku, napríklad problémy so správaním, nepriaznivá osobnosť alebo nákladné zdravotné ťažkosti. To je však zriedkavý prípad. Väčšina starších zvierat, ktoré sú k dispozícii na adopciu, bola odovzdaná z dôvodov, ktoré konkrétne s nimi vôbec nesúvisia, napríklad sťahovanie majiteľov, nové dieťa v rodine, úmrtie majiteľa alebo to, že majiteľ nemá dostatok voľného času, aby sa mohol zvieratku venovať. Zvyčajne ide o milé zvieratá, ktoré potrebujú lásku, domov a rodinu rovnako ako šteniatko alebo mačiatko. Mnoho ľudí sa obáva, že si staršie zvieratko nezvykne na nových ľudí, zvieratká v rodine alebo nové prostredie, no toho sa ozaj nemusíte báť. Je normálne, že je zvieratko prvých pár dní alebo týždňov v strese, preto k nemu treba pristupovať s láskou a pokojom. Staršie zvieratká sa dokážu tešiť a prejavovať lásku tak isto ako šteniatka alebo mačiatka a dokážu sa opäť naviazať aj na nového majiteľa.

5. Adopcia staršieho domáceho zvieratka je sama o sebe darom. Môžete sa utešovať vedomím, že tomuto zvieratku skutočne zachraňujete život. Šteniatka a mačiatka sú vždy prvé, ktoré sa adoptujú, zatiaľ čo staršie zvieratá majú oveľa menšiu šancu nájsť si novú rodinu. Adopciou staršieho zvieratka mu poskytnete rodinu a milujúci domov, aby mohlo šťastne prežiť svoje zostávajúce roky. To je práve ten najpodstatnejší dôvod, prečo by ste mali nabudúce, keď budete hľadať nového rodinného priateľa, zvážiť staršie zvieratko.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva)

29.10.2022