5 stravovacích chýb, ktoré robia majitelia mačiek najčastejšie

5 stravovacích chýb, ktoré robia majitelia mačiek najčastejšie

Kŕmiť mačku je niekedy veľmi zložité, čo sa určite podpisuje pod množstvo problémov spojených s ich stravovaním. Mačka je totiž veľmi citlivé zviera a to obzvlášť v oblasti príjmu potravy. Zostavili sme pre vás 5 najčastejších chýb, ktoré robia majitelia mačiek pri ich kŕmení. Nájdete sa medzi nimi?


1. chyba: Kŕmenie nevhodnou stravou

V dnešnej dobe je pre takmer každé zviera dostupná strava vo forme granúl, čo veľmi uľahčuje ich chov. Je však podobný druh stravy pre mačku vhodný? Alebo sa jedná o stresujúce krmivo? Pravda je taká, že iba samotná suchá strava je vskutku pre mačku veľmi stresujúca a nevhodná, pretože obsahuje množstvo škrobu (zemiaky a obilniny sú bežnou súčasťou suchého krmiva). Pre mačku je ideálna strava vo forme mäsa a to po celý jej život. Živočíšna svalovina obsahuje aj množstvo vlhkosti, ktorá často v granulách chýba a to spôsobuje mačaciemu metabolizmu stres. Týmto typom stravy trpia hlavne obličky a pečeň. Preto, ak sa rozhodneme pre suché krmivo, tak by sme ho mali minimálne "zvlhčiť" vodou, či vývarom.


2. chyba: Kŕmenie do sýtosti

V podstate sa jedná o systém all inclusive pri ktorom má mačička celodenný prístup ku krmivu , čo jej rozhodne neprospieva. Tento problém sa často spája s problémom číslo 1, pretože granule sú jediné krmivo, ktoré môžeme nechať v miske dlhodobo aj pri izbovej teplote. Podobný spôsob kŕmenia je totiž ideálna cesta ku nadváhe, ktorou dnes trpí čoraz väčšia skupina mačičiek. Najlepší spôsob je kŕmenie v malých dávkach a niekoľko krát za deň. Dokonca má svoj zmysel aj umiestnenie misiek na niekoľko miest, aby sme si boli istý, že mačka vyvinie aspoň nejakú fyzickú aktivitu na získanie potravy. V divokej prírode sa totiž kalórie spaľujú práve pri hľadaní potravy.

Ak máte v rodinnom dome schodisko, tak to využite. Dajte misku na obe poschodia, aby bola mačička nútená prejsť schodmi. Buduje si tým svalstvo a pohybom sa dá výrazne predchádzať cukrovke.


3. chyba: Priveľa maškŕt

Mačka ich miluje a často sa stáva, že ich dostáva viac ako by mala. Prejedanie sa maškrtami má za následok obezitu. Musíme si uvedomiť, že pamlsky nie sú komplexnou stravou a preto by sa rozhodne nemali používať na dlhodobé kŕmenie. Spôsobujeme tým mačičke stres, ktorý si ani ona sama neuvedomuje. Maškrty by mali tvoriť menej ako 10% celkového denného príjmu potravy.


4. chyba: Kŕmime iba samostatne

Táto chyba sa týka iba mačičiek, ktoré bývajú v domácnosti, kde sa nachádza viac mačiek. Majitelia totiž často dopustia spoločné stolovanie, pričom mačky tým vystavujú veľkému stresu bez toho, aby si to uvedomili. Mačka sa totiž pri stolovaní osamote a v spoločnosti iných mačiek správa rozdielne. Mačka, rovnako ako aj iné zvieratá, majú tendenciu súťažiť, čo im prikazuje inštinkt z divokej prírody, kde je jedlo obmedzené a kto neje, ten neprežije. Ak kŕmite mačky spoločne, tak často nespozorujete príznak ako je nechutenstvo, ktorý nás dokáže dopredu varovať, že niečo nie je v poriadku.


5. chyba: Zabúdame na vodu

Mačka vo všeobecnosti nikdy nevykazuje smäd ako napríklad pes. Je to rovnako podmienené zvykom z divokej prírody, kedy mačka vo svojej strave prijíma aj vodu, ktorá tvorí podstatnú časť potravy. V bytových podmienkach a pri opatere človeka je však jej jedinou "korisťou" často granula a tá je na obsah vody chudobná. Voda má veľký vplyv na trávenie a metabolizmus. Mačky, ktoré prijímajú suchú stravu jej potrebujú omnoho viac ako tie, ktoré si pochutnajú aj na tuniakovej konzerve.

Mačička však často vodu aj odmieta a nemá potrebu dodržiavať pitný režim. V takýchto prípadoch jej môžeme vodu "ochutiť" napríklad šťavou z konzervy tuniaka, alebo mäsovým vývarom. Aj keď si to mačka neuvedomuje, tak vodu potrebuje a na človeku je neľahká úloha zabezpečiť, aby jej mala mačička dostatok.

Toto bolo 5 najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťame pri kŕmení mačky. Určite sa im vyvarujte a nabudúce si povieme niečo viac o mäsovom vývare, ktorý nenechá žiadnu mačičku chladnou.



zdroj. www.zvieratka.pravda.sk