Ako zvieratá ovplyvňujú naše zdravie

Ako zvieratá ovplyvňujú naše zdravie


V dnešnej dobe je už snáď všeobecne známe, že život so zvieratami prináša veľa výhod v oblasti zdravia. A to nie len fyzického, ale aj psychického. Ako nám zvieratá pomáhajú a čo všetko sú schopné liečiť?

Zvyšujú imunitu

Deti žijúce od mala so zvieratami majú lepšie vyvinutú obranyschopnosť. Sú menej náchylné na ochorenia a rôzne druhy alergií.

Znižujú krvný tlak

Prítomnosť zvierat v domácnosti má skľudňujúce účinky. Ľudia žijúci so zvieratami sú pokojnejší a na stres reagujú oveľa lepšie. Hladenie zvierat vyvoláva príjemnú, pohodovú náladu. Srdcová aktivita a krvný tlak je na primeranej úrovni a tak riziko infarktu je u týchto ľudí nižší. Hoci občas sa nám zdá, že nás z nich porazí :)

Znižujú riziko obezity

Majitelia psov, koní či iných aktívnych zvierat musia svojim miláčikom dopriať dostatok pohybu, čo ich núti hýbať sa tiež. Každodenná, hoci len niekoľko minútová prechádzka so psom zvyšuje kondíciu a pomáha zhodiť kilá navyše. Preto určite nezanedbávajte pravidelné prechádzky a občas si doprajte aj dlhšiu túru. Prospeje to nie len Vášmu miláčikovi ale aj Vám.

Pomáhajú liečiť ochorenia kostí a kĺbov

Táto liečiteľská schopnosť je pripisovaná mačkám a ich pradeniu. Pradenie má totižto takú frekvenciu, ktorá pôsobí hojivo na kosti a kĺby. Zlomeniny sa hoja rýchlejšie a takisto je utlmovaná bolesť kĺbov pri artróze. Okrem toho pôsobí hojivo aj teplo, ktoré vyžarujú.

Liečia psychické problémy

V dnešnej dobe je toto snáď najväčší benefit pre uponáhľaných ľudí a ľudí trpiacich samotou. Prítomnosť zvieraťa v domácnosti má, ako už bolo spomínané, ukľudňujúce účinky. Ľudia nepociťujú taký veľký stres a sú uvoľnenejší. Okrem toho nám dávajú pocit blízkosti a náklonnosti a hlavne nefalšovanej lásky. Pre nejedného osamelého človeka sú skvelou spoločnosťou.

Pomáhajú s výchovou detí

Deti vyrastajúce v spoločnosti zvierat sú viac emočne stabilné. Sú schopnejšej vyššej empatii voči iným ľuďom a tvorom na tejto planéte. Samozrejme musia byť k tomu vedené. Rodičia im musia ukázať pozitívny vzťah k zvieratám. Deti to potom berú ako samozrejmosť - byť láskavý k iným.

Zvieratá ako asistenti pri rôznych terapiách

Zvieratá pomáhajú pri liečbe rôznych ochorení. Či už sú to pohybové problémy alebo psychické. Liečbu hipoterapiu, canisterapiou alebo felinoterapiou (a mnohých ďalších) v dnešnej dobe vyhľadáva čím ďalej tým viac ľudí. Asistovaná terapia so zvieratami napreduje a je čím ďalej tým na vyššej úrovni.

Okrem týchto pozitív zvieratá pomáhajú hendikepovaným ľuďom v ich každodennom živote. Či už ako slepecké psy alebo ako asistenti pre vozíčkarov a pod. Preto by sme si mali našich miláčikov vážiť a dopriať im pekný a spokojný život. Oni nám to totižto vždy oplatia mnohonásobne viac.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová