ZUBY ŠTENIATOK

ZUBY ŠTENIATOK


Šteniatku rastú zuby rovnako, ako rastú nové zuby počas vývoja ľudským bábätkám a deťom. Aj šteniatku najskôr vyrastú mliečne zuby, ktoré sú špicaté a ostré, neskôr vypadnú a nahradia ich trvalé zuby.

Psy majú 28 mliečnych zubov a neskôr 42 trvalých zubov. Výmena mliečnych zubov za trvalé sa nazýva prezubovanie alebo prerezávanie zubov. Nie je nezvyčajné, že pri vypadávaní zubov dochádza k miernemu krvácaniu, no majitelia si ho všimnú zriedkakedy. Šteniatka budú žuť ruky, nábytok a akékoľvek predmety, ktoré sú v ich dosahu, je to súčasť ich normálneho správania. Žuvanie tiež zmierňuje nepohodlie spojené s procesom prerezávania zúbkov.

Kedy môjmu psovi vypadnú mliečne zuby?

Šteniatkam sa začínajú prerezávať zúbky okolo 3 týždňov a približne v 6. týždni sa im prerežú všetky mliečne zuby. Ako prvé vyrazia rezáky (v prednej časti papule) a očné zuby (tesáky), po ktorých nasledujú črenové zuby. Psy nemajú mliečne stoličky. Okolo 12. týždňa začnú mliečne zuby vypadávať a prerezávajú sa trvalé zuby. Zvyčajne sú do 6. mesiaca života všetky trvalé zuby prerezané a všetky mliečne zuby vypadnuté.

Existujú nejaké problémy so zubami u mladých psov?

Problémov s mliečnymi zubami je málo. Je zriedkavé, že šteňa bude mať problém so zubami, ktorý je dostatočne závažný na to, aby si vyžadoval pokročilý zásah. Niektoré plemená, najmä menšie plemená a brachycefalické plemená (mops, francúzsky buldoček, bostonský teriér, boxer...) majú tendenciu zachovať si časť svojich mliečnych zubov. Najbežnejšie sú horné očné zuby, hoci stať sa to môže pri ktoromkoľvek zube. Zadržané mliečne zuby môžu spôsobiť nesprávnu oklúziu (nesprávne zarovnané zuby vedúce k zlému skusu) a nepohodlie. Tiež predisponujú psov na budúce problémy so zubami. Jedlo sa môže zachytiť medzi ponechanými mliečnymi zubami, trvalými zubami a ďasnami, čo môže viesť k periodontálnemu (zubnému) ochoreniu. Zadržané mliečne zuby je potrebné odstrániť v sedácii.

Aké žuvacie hračky sú vhodné a ktorým by ste sa mali vyhnúť?

Pretože psy majú tendenciu žuť takmer všetko, zistilo sa, že takmer všetky predmety vedia spôsobiť problémy. To platí hlavne pre surové kože, uši ošípaných alebo iné časti zvierat, kosti, syntetické hračky, tenisové loptičky a podobne. Niektoré z týchto predmetov už spôsobili gastrointestinálne blokády alebo prepichnutie čriev, ktoré si často vyžadujú chirurgický zákrok a môžu byť život ohrozujúce, iné uviazli v hrdle, čo spôsobilo udusenie psov.

Napriek týmto skutočnostiam si treba uvedomiť, že psy už roky žuvajú milióny rôznych predmetov, väčšinou bez incidentov. Avšak riziko nikdy nemožno eliminovať, preto je potrebné šteniatko sledovať. Vyhnúť by ste sa však mali kostiam a parohom, pretože nie sú pre mliečne zuby vhodné a mohli by ich poškodiť. Najlepšou voľbou sú gumené hračky.

Čo mám robiť ak šteniatko žuje veci, ktoré nemá?

Neodmeňujte správanie, ktoré je pre vás nežiadúce a nedovoľte, aby ho odmenili ani ostatní. Ak vaše šteňa žuje ruky alebo akúkoľvek inú časť tela, vykríknite, ako to robí šteňa, odtiahnite ruku a choďte sa hrať inam. Nikdy fyzicky netrestajte svoje šteňa za ohryzovanie. To ich správanie nezastaví a naučí ich to len báť sa vás, novín alebo čohokoľvek, čím im ubližujete.

Neexistuje konsenzus o najlepšom spôsobe, ako naučiť šteniatka neprežúvať. Niektoré metódy sa môžu dokonca zdať protichodné, pretože to, čo môže fungovať pre jedného psa, môže byť nevhodné pre iného. 


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie)

1.12.2022