ZÁPAL VONKAJŠIEHO ZVUKOVODU

ZÁPAL VONKAJŠIEHO ZVUKOVODU


Zápal vonkajšieho zvukovodu (otitis externa) je jedným z najbežnejších typov zápalu pozorovaných u psov. Zápal môže byť spôsobený rôznymi faktormi. Niektoré z týchto faktorov (parazity, cudzie predmety a alergie) priamo spôsobujú zápal, zatiaľ čo iné (baktérie, kvasinky alebo infekcia stredného ucha) tento stav udržiavajú. Vonkajšie zvukovody väčšiny psov a mačiek obsahujú malé množstvo neškodných mikroorganizmov. Tieto organizmy môžu spôsobiť ochorenie, ak sa prostredie ucha zmení spôsobom, ktorý im umožní množiť sa a spôsobiť infekciu.

Tvar alebo forma ušných kanálikov môže u psov predisponovať k rozvoju infekcie. Niektoré plemená, najmä tie s veľkými, padnutými ušami ako sú kokeršpanieli, pudlíky, basety, retrívery, labradory alebo staroanglické ovčiaky, sú náchylnejšie na infekcie uší, ale môžu sa vyskytnúť u akéhokoľvek plemena.

Aké sú príznaky infekcie?

Infekcie uší sú bolestivé. Mnoho psov bude triasť hlavou a škriabať si uši, aby si uľavili od nepohodlia. Uši často sčervenajú, sú zapálené a vyvíja sa u nich nepríjemný zápach. Bežne sa vyskytuje čierny alebo žltkastý výtok. Tmavý výtok v kanáliku zvyčajne signalizuje prítomnosť kvasinkovej infekcie alebo parazita (ušný roztoč), ale môže sa vyskytnúť aj pri bakteriálnej alebo zmiešanej infekcii. Váš veterinárny lekár vyšetrí výtok, či neobsahuje vajíčka, larvy alebo dospelé roztoče. V chronických prípadoch môžu byť uši zhrubnuté, koža šupinatá a zvukovody sa často zúžia v dôsledku chronického zápalu.

Aké vyšetrenia musí zvieratko podstúpiť?

Veterinárny lekár vyšetrí zvieratko pomocou otoskopu, čo umožní identifikáciu cudzích predmetov hlboko v uchu, polypov, tumoru, infekcií parazitmi nízkeho stupňa a prasknutých alebo abnormálnych ušných bubienkov. Tkanivá na kultiváciu (na identifikáciu akýchkoľvek mikróbov spôsobujúcich infekciu) sa zvyčajne odoberajú súčasne s vyšetrením zvukovodu pomocou otoskopu a odosielajú sa do laboratória. Keď má zvieratko extrémne bolesti a pri vyšetrení nespolupracuje, môže byť potrebné ho sedovať alebo uviesť do anestézie.

Aká je nasledovná liečba?

Ak sa vo zvukovode nachádza cudzie teleso, polyp alebo parazit, odstráni sa. U mnohých zvierat sa vyskytuje viac ako jeden typ infekcie (napr. baktéria a huba alebo dva druhy baktérií). Táto situácia zvyčajne vyžaduje použitie viacerých liekov alebo širokospektrálnych liekov.
Pretože lokálne lieky môžu byť inaktivované výtokom z uší alebo nadmerným ušným mazom, váš veterinár pravdepodobne uši jemne vyčistí a potom ich pred začatím liečby vysuší. U zvierat s bolestivými ušami si správne čistenie vyžaduje celkovú anestéziu.

Je potrebné vyhnúť sa dráždivým liekom (napr. domácim liekom a octovým roztokom). Spôsobujú opuch sliznice zvukovodu a zvýšenie sekrécie žliaz, čo predisponuje k bakteriálnym alebo kvasinkovým infekciám. Látky, ktoré zvyčajne nie sú v normálnych zvukovodoch dráždivé, môžu spôsobiť podráždenie v uchu, ktoré je už zapálené.
Ak je príčinou zápalu závažná bakteriálna infekcia vonkajšieho zvukovodu, možno použiť antibakteriálne lieky v kombinácii s kortikosteroidmi na zníženie výtokov, bolesti a opuchu a na zníženie sekrécie žliaz. Psy, ktoré majú opakujúce sa bakteriálne zápaly vonkajšieho uchaa a sú infikované ušnými roztočmi, by mali byť liečené lokálnym prípravkom, ktorý obsahuje antibakteriálne a antiparazitárne liečivá, aby sa zabezpečila eliminácia akýchkoľvek parazitárnych infekcií.

UŠI, OČI

Ako dlho liečba trvá?

Liečba by mala pokračovať, kým infekcia úplne nezmizne. U psov s bakteriálnymi a kvasinkovými infekciami by ste mali očakávať týždenné alebo dvojtýždenné kontroly a testy, kým infekcia neustúpi. Vo väčšine prípadov to trvá 2 až 4 týždne. Ústup dlhodobých chronických infekcií môže trvať mesiace a v niektorých prípadoch musí liečba pokračovať na neurčito. Starostlivo dodržujte liečebný plán odporúčaný veterinárnym lekárom, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

27.12.2021

Tip od nás:

Clorexyderm oto

Otodezacin gél

Boracin