Šúcha sa váš psík zadkom po zemi?

Šúcha sa váš psík zadkom po zemi?

Čo sú to paranálne žľazy?

Paranálne žľazy sú párové kožné výdute uložené medzi vnútorným a vonkajším análnym zvieračom po stranách. Vývody smerujú k vnútornému okraju análneho otvoru. Vylučujú silno zapáchajúcu žltohnedú tekutinu, ktorá sa uvoľňuje tlakom trusu a je vytlačená von spolu so stolicou. V minulosti zvieratám slúžili na označovanie si teritória a obranu. Domestifikáciou však zakrpateli. Dnes slúžia na sociálny prejav.

Prečo majú zvieratá problémy s paranálnymi žľazami? Príčin problémov s paranálnymi žľazami je viacero. Jednak to môže byť plemenná predispozícia, riedka či príliš hustá stolica, málo pohybu, upchatie vývodov žliaz, zvýšená tvorba sekrétu, ale aj psychika (neumožnenie uplatňovania teritoriálnych potrieb). Problémy so žľazami majú predovšetkým psy a to hlavne menších plemien do cca 15 kg. Náchylnejšie na preplnenie žliaz sú yorkshire, pudel, kavaliér, čivava a kokeršpaniel. Na to, aby sa paranálne žľazy poriadne vyprázdňovali je potrebná aj správna konzistencia trusu. Riedky trus nedokáže obsah žliaz vytlačiť. Keď sa tekutina z váčkov nevylučuje pravidelne spolu s trusom, žľazy sa plnia ďalej a spôsobujú psovi diskomfort. Táto tekutina sa zahusťuje a tým je ešte ťažšie ju odstrániť. Ak sa problém nerieši môže dôjsť k zápalu a následne aj k vzniku abscesu.

Niektorým psom je potrebné čistiť tieto žľazy pravidelne, iní s tým zase nemajú problémy po celý život. Je to veľmi individuálne. Preventívne čistenie u zdravých psov sa však neodporúča. Malo by to práve opačný efekt.

Ako vyzerá správanie sa psa s preplnenými paranálnymi žľazami? Takýto pres sa často oňucháva a škriabe v hornej časti nad chvostom, v análnej oblasti a oblasti stehien a bokov. Tieto miesta si môže aj nadmerne lízať a vykusovať. Tým sa k tomuto problému môžu pridružiť aj kožné choroby. Oblasť análneho otvoru môže byť prekrvená a opuchnutá. Ak sa podarí zvieraťu vytlačit aj trochu tekutiny z váčkov, tá nepríjemne zapácha. Ďalej sa môže vyskytnúť tzv. „sánkovanie“, čo znamená, že zviera sedí na zemi s natiahnutými zadnými nohami a prednými sa posúva dopredu a pri tom šúcha zadok o zem. Takto sa snažia zvieratá vytlačiť obsah z váčkov.

Ak zaregistrujete u svojho miláčika takéto správanie, určite navštívte veterinárneho lekára. On zhodnotí situáciu, žľazy vyčistí a podľa potreby naordinuje lieky. Zanedbanie týchto problémov môže vyústiť do nepríjemných následkov. Prevenciou je kŕmenie vhodnou a vyváženou stravou, aby bola stolica správnej konzistencie. Nesmieme zabúdať aj na pravidelný pohyb. U psov, ktorý majú tieto problémy častejšie treba čistiť vačky preventívne.


Krmivo


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová