Starostlivosť o seniora

Starostlivosť o seniora


Vďaka pokrokom vo veterinárnej medicíne sa dnes naši miláčikovia dožívajú vyššieho veku, než tomu bolo kedysi. So zvyšujúcim sa vekom pribúdajú zdravotné komplikácie, preto je potrebné si Vaše zvieratko viac všímať a zabezpečiť mu potrebné podmienky pre komfortný život.

Kedy môžem svoje zvieratko považovať za seniora?
To závisí hlavne od veľkosti, resp. plemena. Mačky sú považované za „geriatrické“ vo veku cca 8 rokov, malé psy vo veku 7 rokov a veľké plemená psov (doga, bernardín, vlkodav a pod.) už vo veku 6 rokov, keďže ich dĺžka života je kratšia ako u malých plemien alebo mačiek.

Ekvivalent veku ľudí v porovnaní s mačkou a psom

VEK ČLOVEKA

VEK MAČKY

VEK PSA

(malý až stredný vzrast)

VEK PSA
(veľký až obrí vzrast)

7

54

44 - 47

50 - 56

10

63

56 - 60

66 - 78

15

78

76 - 83

93 - 115

20

97

96 - 105

120

Malý vzrast: 0 – 10 kg, stredný: 10 – 25 kg, veľký: 25 – 40 kg, veľmi veľký: nad 40 kg


Aké zmeny môžem u starnúceho zvieratka pozorovať?

Prvé zmeny prichádzajúce s vekom sú strata sluchu, zmeny videnia alebo znížená aktivita a s tým spojená obezita. Tieto zmeny sú prirodzené a nevieme im zabrániť. Ďalšie zmeny môžu byť patologické (to znamená, že poškodzujú tkanivo a orgány) a jedná sa napríklad o srdcové ochorenia, ochorenia obličiek a močového ústrojenstva, artritída, cukrovka a pod.
Častým problémom je napríklad sivý zákal (odb. cataracta), ktorý sa javí ako mliečna škvrna na zrenici. Znižuje zrak vášho domáceho miláčika a zhoršuje nočné videnie. Pre posúdenie nasledovnej liečby by ste sa mali obrátiť na veterinárneho lekára.

Ako môžem svojmu zvieratku pomôcť, aby bolo naďalej spokojné a zdravé?

Preventívnu prehliadku by ste mali so zvieratkom absolvovať raz ročne. S pokročilým vekom sa odporúčajú 2 prehliadky ročne, a v závislosti od jeho zdravotného stavu a pri chronických ochoreniach prípadne aj častejšie.
Pri klinickom vyšetrení je dôležité, aby ste veterinárneho lekára oboznámili so zmenami fyzického aj psychického charakteru, on následne posúdi zdravotný stav a kondíciu zvieratka, skontroluje stav pohybového aparátu, brušnej a ústnej dutiny, očí, uší, kože, srdca a pľúc. Pomocou diagnostických testov (hematologické – vyšetrenie krvi pre posúdenie stavu imunitného systému, diagnostikovanie anémie, biochemické – vyšetrenie moču pre posúdenie správnej funkcie obličiek, vyšetrenie krvi pre posúdenie správnej funkcie pečene) je možné odhaliť skryté alebo začínajúce ochorenie, ktoré sa nemusí navonok prejaviť. Vyšetrenie krvi je potrebné aj pred uvedením staršieho zvieratka do anestézie, aby sa predišlo zbytočným komplikáciám. Ďalšie preventívne vyšetrenia, ktoré môže veterinár vykonať sú ultrasonografia, EKG, röntgenologické vyšetrenie, koprológia (vyšetrenie trusu).

Starším zvieratkám sa spomaľuje trávenie, čo môže pri nesprávnej výžive viesť k zápche. Preto je potrebné dopriať zvieratku stravu s dostatkom vlákniny, ktorá podporuje peristaltiku čriev. Diéty navrhnuté pre seniorov obsahujú rozdielne živiny pre minimalizovanie tráviacich problémov, slúžia ako prevencia vzniku obezity a spomaľujú proces starnutia. Pre zvolenie vhodnej diéty sa poraďte s Vašim veterinárnym lekárom.

Krmivo

Dôležitá je aj prevencia proti parazitom - imunitný systém starších zvierat nie je taký výkonný ako imunitný systém mladších zvierat, to znamená, že ich liečba je dlhšia, náročnejšia, a s vyšším zdravotným rizikom v porovnaní s mladými zvieratami.
Kvôli znižujúcej sa aktivite dochádza k menšiemu opotrebovaniu pazúrov. Pazúriky sú dlhé, kvôli čomu môže psík krívať alebo mu môžu zarastať, preto by mali byť pravidelne upravované. Ak neviete pazúriky odstrihnúť sami, stačí zájsť k Vášmu vet. lekárovi. 


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

1.10. 2021

Domáce testy