Odčervovanie psov

Odčervovanie psov


Šteniatka sa prvýkrát odčervujú vo veku 2 týždňov, potom vo veku 4., 6. a 8 týždeň. Ďalej je to už raz za mesiac do veku 6 mesiacov. Čiže v 3., 4., 5. a 6. mesiaci.

V dospelosti sa odporúča preventívne odčervovať podľa toho aké je veľké riziko nákazy. Pri nižšom riziku je to dvakrát do roka. Ak je pes v kontaktne s väčším množstvom pre Vás cudzích psov, pri ktorých neviete ako boli odčervovaní, poprípade má Váš pes možnosť loviť malé zvieratá je lepšie ho odčervovať štyrikrát do roka.

Feny, ktoré plánujete pripustiť, by sa mali odčerviť v čase pripustenia a potom týždeň pred pôrodom. Ďalej sa odčervujú spolu so šteniatkami, čiže v 2., 4., 6. a 8. týždni a následne po odstavení.

Ak sa potvrdí, že Váš pes má červy, poprípade ich sami zbadáte vo výkaloch, ako terapia sa odporúča aplikovať odčervovací prípravok dvakrát s odstupom 1-2 týždne.

Ako už bolo spomenuté aj blchy sú medzihostiteľom niektorých parazitov, preto je dôležité nezanedbať aj pravidelne ošetrovanie proti blchám.


Prípravky na odčervovanie:

Na odčervovanie sa používajú rôzne formy prípravkov, s mnohými účinnými látkami a to buď samostatne alebo ako kombinácia viacerých látok. Sú to buď tablety, suspenzie, pasty alebo spot on prípravky.

Pasty a suspenzie sú vhodné hlavne pre mláďatá, ktoré ešte nie sú schopné prijímať tuhú potravu. Poprípade pre dospelé jedince, ktoré striktne odmietajú tablety. Podanie je jednoduché. Tuba obsahuje aplikátor a piest so stupnicou, na ktorej si nastavíte presné množstvo pasty, ktoré je potrebné podať. Dávkuje sa podľa hmotnosti zvieraťa. Dávkovanie je napísané na letáku.

Tablety sú najčastejšia forma antiparazitík. Podávajú sa buď samostatne alebo zamaskované v kuse salámy poprípade inej obľúbenej pochúťke. Existujú však aj už ochutené tablety na odčervenie. Takisto sa dávkujú podľa hmotnosti. Pre psov sú najčastejšie robené tak, že jedna tableta je určená na 10 kg hmotnosti psa. Pre mačky je to jedna tableta na 4 kg hmotnosti mačky.

Ďalšou možnosťou sú spot on prípravky. Sú to ampulky naplnené „vodičkou“. Tieto sa aplikujú tak, že sa rozhrnie srsť medzi lopatkami a „vodička“ sa vytlačí. Počkáme kým to zaschne až potom zviera môžeme hladiť. Tieto prípravky sú poväčšine účinné aj proti vonkajším parazitom. Takto vyriešite dva problémy naraz. Je to v podstate najjednoduchšia forma aplikácie.

Na antiparazitiká si dokážu parazity vytvoriť rezistenciu rovnako ako baktérie na antibiotiká. Preto sa odporúča účinné látky striedať aspoň každé dva roky. Prípravky na odčervenie nájdete TU!


Autor: MVDr. M. Dobisová