Odčervovanie mačiek

Odčervovanie mačiek

Mačiatka sa odčervujú v 3., 6., 9. a 12. týždni od narodenia. Ak sa mačiatka alebo ich mama pohybujú aj vonku, je dobré ich odčervovať raz za mesiac do veku pol roka, čiže vo veku 4., 5. a 6. mesiac.

U dospelých mačiek, ktoré sa pohybujú vonku, sa odporúča preventívne odčervovať každý štvrťrok. Mačky, ktoré sú chované len v interiéri a nie sú v kontaktne s inými mačkami, u ktorých je pravidelné odčervovanie otázne, stačí odčervovať dvakrát ročne.

Ak plánujete mačiatka, je vhodné mačku odčerviť v dobe pripustenia a následne približne 2 týždne pred pôrodom.

Pri potvrdení začervenia mačiek sa odporúča rovnaký terapeuticky postup ako u psov, čiže opakovať aplikáciu antiparazitárneho prípravku za 1-2 týždne.

Aj u mačiek môže dôjsť k nakazeniu sa cez blchy, preto takisto nezabúdať používať preventívne prípravky proti blchám.


Prípravky na odčervovanie:

Na odčervovanie sa používajú rôzne formy prípravkov, s mnohými účinnými látkami a to buď samostatne alebo ako kombinácia viacerých látok. Sú to buď tablety, suspenzie, pasty alebo spot on prípravky.

Pasty a suspenzie sú vhodné hlavne pre mláďatá, ktoré ešte nie sú schopné prijímať tuhú potravu. Poprípade pre dospelé jedince, ktoré striktne odmietajú tablety. Podanie je jednoduché. Tuba obsahuje aplikátor a piest so stupnicou, na ktorej si nastavíte presné množstvo pasty, ktoré je potrebné podať. Dávkuje sa podľa hmotnosti zvieraťa. Dávkovanie je napísané na letáku.

Tablety sú najčastejšia forma antiparazitík. Podávajú sa buď samostatne alebo zamaskované v kuse salámy poprípade inej obľúbenej pochúťke. Existujú však aj už ochutené tablety na odčervenie. Takisto sa dávkujú podľa hmotnosti. Pre psov sú najčastejšie robené tak, že jedna tableta je určená na 10 kg hmotnosti psa. Pre mačky je to jedna tableta na 4 kg hmotnosti mačky.

Ďalšou možnosťou sú spot on prípravky. Sú to ampulky naplnené „vodičkou“. Tieto sa aplikujú tak, že sa rozhrnie srsť medzi lopatkami a „vodička“ sa vytlačí. Počkáme kým to zaschne až potom zviera môžeme hladiť. Tieto prípravky sú poväčšine účinné aj proti vonkajším parazitom. Takto vyriešite dva problémy naraz. Je to v podstate najjednoduchšia forma aplikácie.

Na antiparazitiká si dokážu parazity vytvoriť rezistenciu rovnako ako baktérie na antibiotiká. Preto sa odporúča účinné látky striedať aspoň každé dva roky. Prípravky na odčervenie nájdete TU!


Autor: MVDr. M. Dobisová