Ochrana labiek v zime

Ochrana labiek v zime


Labky je potrebné chrániť nie len v lete pred rozpáleným asfaltom, ale aj v zime. V chladnom období sú jemné vankúšiky na labkách vystavené mrazu a posypovej soli. Pri prechádzke v zime môžu dráždiť pokožku na vankúšikoch alebo ju mechanicky narušiť. Tieto zranenia sú pre zviera bolestivé a hojenie môže trvať dlhšiu dobu. Preto je dobré tomu predchádzať.

Ako môžete ochrániť labky svojho miláčika v zime? V zime je dobré vyhýbať sa miestam posypaných soľou, pretože tá dráždi vankúšiky a môže spôsobiť jemné „popáleniny“. Ďalším vhodným opatrením je skrátenie srsti medzi vankúšikmi na labkách. Sneh sa tak nebude zachytávať na týchto chlpoch a tvoriť tak snehové guľôčky, ktoré takisto môžu zraňovať vankúšiky. Na trhu sú k dispozícii rôzne ochranné pomôcky na tlapky. Medzi inými aj topánočky poprípade ponožky na labky. Ak však na ne nie je zviera zvyknuté, môžu byť pre neho nepríjemné. Preto je potrebné na topánky zviera privykať a trénovať.

Ďalšou možnosťou sú rôzne ochranné krémy a mastí. Obsahujú výživné, ochranné a liečebné zložky. Tie jednak vankúšiky premasťujú, pomáhajú chrániť pred mrazom a soľou, poprípade pomáhajú hojiť už vzniknuté malé trhlinky. Ak práve nemáte doma žiadny takýto krém, môžete svojmu chlpáčovi natrieť labky aspoň kokosovým olejom, bambuckým maslom, včelím voskom alebo vazelínou. Poprípade iným mastným krémom, ktorý máte k dispozícii.

Ako často a kedy aplikovať ochranné krémy? Tieto krémy je dobré natierať pred každou prechádzkou, kedy hrozí buď veľký mráz alebo idete cez miesta posypané soľou. Po každej vychádzke je dobré opláchnuť labky čistou vodou, aby sa zmyli všetka soľ. Potom ich vytrite do sucha a môžete opäť naniesť ochranný krém. Takisto ho môžete aplikovať zvieraťu aj pred spaním, aby výživné látky a látky pomáhajúce hojeniu mohli čo najdlhšie pôsobiť.

Nezabúdajte na labky svojich miláčikov ani v zime. Preventívne ich ochráňte pred nepriaznivými vplyvmi a kontrolujte po každej prechádzke. Vyhnete sa tak často zdĺhavej liečbe a zbytočným komplikáciám.


OBLEČENIE


KRÉMY, GÉLY


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová