Máme doma mačiatko

Máme doma mačiatko


Rozhodli ste sa zaobstarať si nového člena rodiny? Chceli by ste mačiatko, ale neviete, čo všetko to obnáša? Alebo sa bojíte sa, že to nezvládne? V tomto článku Vám prinesieme pár tipov a rád ako na to.

V prvom rade je vždy potrebné si uvedomiť, že každý živý tvor si vyžaduje lásku a pozornosť. Niektorým stačí venovať menej svojho času, iné zvieratá sú zase aktívnejšie a potrebujú, aby ste sa im venovali viac. Obzvlášť s mláďatami, a to akéhokoľvek druhu, sa musíte veľa hrať a takto nepriamo ich vychovávať a ukazovať im kde sú ich mantinely. Je to potrebné kvôli správnej socializácii a aby ste predišli problémom so správaním v budúcnosti.
Navyše netreba zabúdať na to, že ste ich zobrali od mamy a súrodencov, kde mali svoje zázemie a istotu. Teraz sú v neznámom prostredí a netušia čo ich čaká. Preto je potrebné im venovať zo začiatku čo najviac lásky a času.

Ak ste si vybrali mačiatko, je to pre Vás o niečo jednoduchšie, aspoň čo sa venčenia týka. To samozrejme odpadá. Pre mača budete potrebovať toaletu. Najlepšie začať s malou a nezakrytou, aby nemali problém dostať sa do nej. Nezabudnite na lopatku, nech máte ako odstraňovať exkrementy. Čo sa týka substrátu do záchodíka, najlepšie je pokračovať v tom čo mačiatko používalo u predchádzajúceho majiteľa či v útulku. Ak máte mača z ulice, môžete na začiatok skúsiť hrudkujúcu bentonitovú podstieľku. Časom je možné ju zmeniť. No niektoré mačky sú na zmenu háklivé a môžu začať čúrať a kadiť mimo záchodík.

Pri krmive platí to isté ako u podstieľok. Najlepšie je pokračovať v tom na čo bolo mačiatko navyknuté. Inak sa môže stať, že bude mať tráviace ťažkosti. A to je pre tak malý organizmus nebezpečné. Ak netušíte čím bolo kŕmené, vyberte čo najkvalitnejšie krmivo určené pre mačiatka. Správna výživa je obzvlášť dôležitá v tomto období. Nezabudnite kúpiť aj misky. Minimálne jednu na vodu a druhú na krmivo. Poprípade môžete mať ešte ďalšiu na jedlo- jednu na vlhké krmivo a druhú na granule.

MISKY

Pri zaobstarávaní vecí pre mačky určite myslite na škrabadlo. Jednak je to výborná „zábavka“ a mačička sa na ňom vie dobre vyhrať. A samozrejme predídete tým možnému poškrabaniu nábytku. Najlepšie je mať ho už doma pred tým, než k Vám príde mačiatko, aby si hneď na neho zvyklo.
Škrabadlo môže slúžiť aj ako odpočívadlo, poprípade môžete kúpiť nejaký pelech, kde si mačiatko pospí či poleží. Zíde sa Vám aj taška či box na prenos napríklad k veterinárovi alebo na výlety. Takisto mačiatku môžete zaobstarať popruhy a vôdzku ak s ním chcete chodievať na prechádzky.

Nezabudnite aj na hračky. Jednak tie, s ktorými sa pohrá aj samo, no je fajn mať aj také, s ktorými sa hráte aj vy. Je to dobrá forma učenia mačiatka čo všetko si môže dovoliť a navyše si s nim vytvárate pevnejšie puto.

CHOVATEĽSKÉ POTREBY

Čo sa týka kozmetiky môžete si zaobstarať šampón a čističe uší a očí. Ale s tými opatrne. Používajte ich len ak je to ozaj nevyhnutné. Ak si nie ste istý ako často a ako ich používať u Vášho mačiatka, obráťte sa na veterinára. Nezabudnite takisto na veci na vyčesávanie srsti, predovšetkým u chlpatejších plemien.

OČI, UŠI

Zaobstarať si hocijaké zviera je veľká zodpovednosť. Mláďatá sú naviac náročnejšie na výchovu a spoločnosť. V tomto období je veľmi dôležité venovať sa im čo najviac, aby ste sa v budúcnosti vyhli rôznym poruchám správania.


Autor: MVDr. Mgr. M. Dobisová

2.7. 2021

Tip od nás:

Arava bylinné utierky na oči

ARAVA bylinné utierky na oči


Toaleta Savic Isis šedá

Podstielka cat best Universal