KVASINKOVÉ INFEKCIE

KVASINKOVÉ INFEKCIE


Ak má váš psík podráždenú a svrbiacu kožu alebo cítite silný nepríjemný zápach, môže to byť príznak kvasinkovej infekcie. Kvasinky sú hubovité organizmy, ktoré bežne žijú na koži psov (a ľudí) bez toho, aby spôsobovali podráždenie alebo ochorenie. Problémy nastanú vtedy, ak sa kvasinky v tele pomnožia.

Kvasinky žijúce na koži psov sa nazývajú Malassezia pachydermatitis a spôsobujú infekcie kože a uší. Malassezia je oportúnny patogén (infekčný mikroorganizmus), čo znamená, že za normálnych okolností svojho hostiteľa (psa) nepoškodzuje, ale za určitých podmienok môže vyvolať ochorenie. Keďže sa kvasinky nachádzajú na koži, spôsobujú problémy na bruchu, labkách a ušiach, ale môžu postihnúť akúkoľvek časť kože, vrátane viacerých oblastí súčasne.

Príznaky kvasinkových infekcií

V dôsledku infekcie môže dôjsť k zmene vzhľadu kože. Môžete pozorovať začervenanie alebo sivú farbu pokožky. Koža môže postupom času zhrubnúť, pokožka a srsť môžu byť mastné. S kvasinkami môžu súvisieť kožné prejavy, ako je chrasta alebo šupinatosť. Uši sú u psov častým miestom výskytu kvasinkových infekcií, preto môžete pozorovať časté trasenie hlavy alebo škrabanie. Infekcia spôsobuje dráždivé svrbenie, pes sa môže škriabať, trieť o nábytok, lízať sa a hrýzť sa. Začervenanie a svrbenie sú počiatočnými príznakmi kvasinkovej infekcie, ktorá môže prerásť do opuchu, tepla a bolesti v danej oblasti. V postihnutej oblasti sa môže vyskytnúť aj vypadávanie srsti.

Príčiny kvasinkových infekcií

Kvasinková infekcia je väčšinou spôsobená primárnym problémom, ktorý nie je liečený a spôsobuje pomnoženie kvasiniek.

Medzi primárne príčiny kvasinkových infekcií patria:

- Hormonálne poruchy

- Environmentálne alergie

- Potravinová alergia 

- Lieky potláčajúce imunitný systém

- Užívanie antibiotík

- Vonkajšie kožné parazity (napr. roztoče)

Plemená, ktoré sú predisponované k výskytu kvasinkových infekcií sú basety, kokeršpaniely, shi-tzu, boxery, west highland white teriéry, kavaliery, anglické setre, nemecké ovčiaky a jazvečíky.
Psy, ktoré trpia zníženou imunitou alebo dostávajú imunosupresívne lieky nemusia byť schopné účinne predchádzať kvasinkovým infekciám, takže sa u nich môže vyvinúť chronická kvasinková infekcia. Kvasinková infekcia nie je nákazlivá, nie je možný prenos na iné zviera ani na človeka.

Diagnostika

Mnoho kožných ochorení sa prejavuje svrbením, začervenaním kože alebo zápachom. Pred vhodnou liečbou je teda potrebné potvrdiť diagnózu kvasinkovej infekcie. Nepokúšajte sa liečiť svojho psa doma bez správnej diagnózy od vášho veterinárneho lekára. Potvrdená diagnóza kvasiniek sa zvyčajne získa cytologickým vyšetrením. Veterinárny lekár odoberie kožný zoškrab, ktorý je následne pozorovaný pod mikroskopom. Je to pravidelne vykonávaný rýchly jednoduchý test. Jednou z častých príčin kvasinkových infekcií je alergia. Preto je kontrola alergií dôležitá pre dlhodobé pohodlie vášho psa, takisto netreba zanedbávať žiadne kožné zmeny.

Liečba a prevencia

Identifikácia a liečba kvasinkovej infekcie v prvom rade zmierňujú nepohodlie vášho psa. Riešenie primárnej príčiny je dôležitým aspektom zabezpečenia úspechu liečby a prevencie výskytu kvasinkovej infekcie v budúcnosti. Pomáha to znížiť riziko recidívy alebo chronicky sa vyskytujúcich kožných problémov.
Na liečbu vám môže veterinárny lekár predpísať antimykotiká, ktoré sa podávajú perorálne alebo prípravky na lokálnu aplikáciu vo forme šampónov, krémov, sprejov alebo roztokov. Ak sa infekcia nachádza vo zvukovode, liečba je založená na podávaní ušných kvapiek, ktoré obsahujú účinnú látku pôsobiacu voči kvasinkám.


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

12.5.2022

Tip od nás:

Clorexyderm sprej
Clorexyderm oto
SkinMed chlorhexidin sampon