KEDY PREJSŤ NA KRMIVO PRE DOSPELÉ MAČKY

KEDY PREJSŤ NA KRMIVO PRE DOSPELÉ MAČKY


Mačiatka sú aktívne, hravé a rýchlo rastú, môžu prechádzať obdobiami, keď svoju telesnú hmotnosť zvyšujú o 100 až 200%. Keď mačiatko dosiahne približne 80% svojej dospelej telesnej hmotnosti, rast sa začína spomaľovať, ale mačiatko stále dospieva. Všetka táto aktivita a rast znamená, že mačiatko má vyššie energetické nároky ako dospelá mačka. Krmivo pre mačiatka je špeciálne navrhnuté tak, aby vyhovovalo vyššej potrebe energie a môže obsahovať vyššie množstvo týchto živín:

· Proteín - mačiatko potrebuje veľa bielkovín pre správny rast a vývoj.

· Tuky - majú vysoký obsah kalórií, ktoré poskytujú energiu potrebnú na podporu rastu.

· Mastné kyseliny a aminokyseliny - mastné kyseliny pomáhajú absorbovať vitamíny rozpustné v tukoch a podporujú rast a vývoj. Mačky si nedokážu sami vyrobiť taurín a arginín, preto ich musia prijímať v strave.

· Vitamíny a minerály - vitamín A je potrebný pre dobrý zrak a na podporu imunitnej funkcie. Vápnik je nevyhnutné na vybudovanie silných a zdravých kostí.

Ďalším dôvodom, prečo má krmivo pre mačiatka vyššie množstvo živín, je to, že mačiatko nemôže jesť veľké porcie, takže krmivo musí byť čo najvýživnejšie. Krmivo pre mačiatka obsahuje vyššie množstvo aminokyseliny taurín, kvôli správnemu vývinu a podpore imunitného systému. Najlepšie je kŕmiť mačiatko trikrát až štyrikrát denne. Či už kŕmite suchým alebo mokrým krmivom, dodržiavajte pokyny na obale krmiva pre odporúčanú dennú dávku.

Kedy prejsť z krmiva pre mačiatka na krmivo pre dospelé mačky?

Mačky dosahujú dospelosť vo veku 10 až 12 mesiacov, preto je najlepšie podávať krmivo pre mačiatka až do jedného roka. Veľké plemená mačiek rastú pomalšie, preto im trvá dlhšie kým dosiahnu svoju dospelácku váhu.

Prechod z jedného krmiva na iné začnite postupným zmiešaním oboch krmív v malom pomere a postupne počas 5 až 7 dní pridávajte väčšie množstvo krmiva pre dospelé mačky.

Keďže má krmivo pre mačiatka všetky tieto extra živiny, nebolo by dobré kŕmiť ho ním už navždy?

Aj keď by vašej dospelej mačke určite neuškodilo zjesť jedno alebo dve dávky krmiva pre mačiatka, dlhodobé kŕmenie dospelej mačky týmto krmivom by pravdepodobne viedlo k nadmernému prírastku hmotnosti. Dospelá mačka nepotrebuje toľko energie a zotrvanie na diéte pre mačiatka môže prispieť k zdravotným problémom.

SUCHÉ KRMIVO

KONZERVY


Autor: Antónia Barnová (študentka Univerzity Veterinárskeho Lekárstva)

23.4.2022